Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Retėja Mėnulį tyrusios „Apollo“ programos astronautų gretos: mirė R.Gordonas

JAV kosminės misijos „Apollo 12“ dalyvis Richardas Gordonas, vienas iš saujelės aplink Mėnulį apskridusių, bet jame nenusileidusių, astronautų, mirė būdamas 88-erių, antradienį pranešė NASA.
Richardas Gordonas
Richardas Gordonas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 NASA Mėnulis

Buvusį lakūną bandytoją Richardą F.Gordoną jaunesnįjį NASA 1963 metais atrinko savo 3-iajai astronautų grupei. 1966 metais jis pilotavo erdvėlaivį „Gemini 11“ ir du kartus buvo išėjęs į atvirą kosmosą.

1969 metų lapkritį, dalyvaudamas „Apollo 12“ misijoje, R. Gordonas skriejo aplink Mėnulį erdvėlaivio komandiniu moduliu „Yankee Clipper“. Tuo metu Alanas Beanas ir Charlesas Conradas nusileido ant Mėnulio ir vaikščiojo jo paviršiumi.

VIDEO: Apollo 12 Mission Report 1970 NASA; 2nd Manned Moon Landing; Pete Conrad

R.Gordonas, daugelio vadintas Dicku, mirė savo namuose Kalifornijoje pirmadienį, sakė Astronautų stipendijų fondas.

„Dicką maloniai prisiminsime, kaip vieną drąsiausių šalies pilotų ir kaip vyrą, prisidėjusį prie mūsų šalies galimybių vystymo, tobulindamas savo paties sugebėjimus. Pasiilgsime jo“, – antradienį pranešime sakė laikinasis NASA administratorius Robertas Lightfootas.

R.Gordonas gimė Siatle, buvo karinių jūrų pajėgų kapitonas ir chemikas. Šis nepalenkiamas profesionalas po įtempto pirmojo išėjimo po kosmosą jis užmigo per antrą pasivaikščiojimą surengus pertraukėlę.

Astronautas taip pat nebuvo linkęs sureikšminti žaibo smūgio į kylančią „Apollo 12“ raketą.

1997 metais padarytame NASA pasakojamosios istorijos įraše R.Gordonas sakė dažnai sulaukiantis žmonių klausimų, ar jis jautėsi vienišas, kol jo kolegos vaikščiojo Mėnulio paviršiumi.

„Atsakydavau, kad tikrai ne – jeigu pažinotumėte tuos vaikinus, džiaugtumėtės galėdami pabūti vieni“, – juokavo jis.

R.Gordonas „Apollo 12“ misiją, antrą astronautų išsilaipinimą Mėnulyje, apibūdino kaip kupiną išdaigų ir dulkių.

Kai C.Conradą ir A.Beaną skraidinęs Mėnulio modulis sugrįžo ir vėl susijungė su komandiniu moduliu, R.Gordonas pasakojo pažvelgęs vidun ir pamatęs „tik juodą debesį modulio viduje. Jų visiškai nesimatė. Pasakiau jiems, kad į mano gražią švarią komandinio modulio kabiną jie tokie neis“.

„Taigi, jie perdavė man Mėnulyje surinktus akmenis, nusiėmė skafandrus, perdavė juos, nusivilko apatinius, ir tada aš pasakiau: „Gerai, dabar galite įeiti“, – teigė astronautas.

Buvo planuojama, kad R.Gordonas taps misijos „Apollo 18“ vadu ir nusileis ant Mėnulio paviršiaus, bet tas skrydis buvo atšauktas dėl lėšų stygiaus.

„Jis buvo linksmas vyrukas ir tiesiog geriausias įmanomas įgulos narys ir draugas“, – antradienį sakė A.Beanas.

1972 metais išėjęs iš NASA į pensiją, R.Gordonas tapo Naujojo Orleano amerikietiško futbolo komandos „Saints“ vykdomuoju viceprezidentu. Vėliau jis vadovavo kelioms energetikos ir mokslo tyrimų įmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius