-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija neigia įtarianti JAV astronautus išgręžus skylutę erdvėlaivyje „Sojuz“

Rusija trečiadienį aštriai sureagavo į pranešimą, kad Maskva įtaria JAV astronautus sąmoningai pragręžus skylutę su Tarptautine kosmine stotimi (TKS) susijungusiame erdvėlaivyje „Sojuz“.
Skylė TKS modulio korpuse
Skylė TKS modulio korpuse / NASA nuotr.

Kiaurymė buvo aptikta TKS praėjusį mėnesį ir tuoj pat buvo hermetiškai užtaisyta, bet Rusija užsiminė, kad korpusas galėjo būti tyčia pažeistas grąžtu.

Rusų dienraštis „Kommersnat“ trečiadienį informavo, kad Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ pradėjo tirti versiją, kad JAV astronautai sąmoningai išgręžė skylutę, kad priverstų grąžinti namo vieną sergantį kolegą.

Savo straipsnyje cituodamas vieną šaltinį, dalyvaujantį tyrime, leidinys nurodė, kad toks scenarijus nagrinėjamas „kaip prioritetinis“.

Tačiau Rusijos vicepremjeras Jurijus Borisovas nesureikšmino „Kommersant“ pranešimo ir pareiškė, kad „visiškai nepriimtina mesti šešėlį tiek ant mūsų kosmonautų, tiek ant amerikiečių astronautų“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Vicepremjeras pridūrė, kad spėlioti nesulaukus tyrimo rezultatų yra „trumparegiška ir pavojinga“.

Jis taip pat pabrėžė, kad TKS yra „vieningas kolektyvas, kur nėra jokių politinių nesusitarimų“.

Nors JAV ir Rusijos santykiai šiuo metu yra labai įtempti, darbas orbitinėje laboratorijoje yra viena paskutiniųjų abiejų šalių aktyvaus bendradarbiavimo sričių.

Pati „Roskosmos“ nurodė naujienų agentūrai AFP, kad agentūra nekomentuos padėties, kol bus paviešinti tyrimo rezultatai. Jų laukiama jau šį mėnesį.

Rugpjūčio 30-ąją astronautai rado ir užsandarino kiaurymę viename su TKS susijungusiame rusų gamybos erdvėlaivyje, kuriame buvo pastebėtas oro nuotėkis.

„Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas praėjusią savaitę pareiškė žurnalistams, kad incidentas gali būti traktuojamas kaip tyčinis sabotažas, kurio galbūt buvo imtasi kosmose arba dar Žemėje.

Trečiadienį D.Rogozinas taip pat paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“, jog „spėlionių ir gandų apie incidentą TKS skleidimas nepadeda „Roskosmos“ ekspertams – juo mėginama pakenkti draugiškiems kosmoso stoties kolektyvo santykiams“.

Antradienį jis sakė žurnalistams, kad pirminės išvados rodo, jog „padėtis yra daug sudėtingesne nei atrodė anksčiau“.

TKS įgulos skraidinamos į kosminę stotį ir atgal Rusijos gamybos erdvėlaiviais „Sojuz“. Kosminio laivo dalis, kur buvo aptikta skylutė, nebus naudojama kelionei atgal į Žemę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius