-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 28 /10:27

Rusija po starto atidėjimo pirmąkart paleido raketą iš naujojo Rytų kosmodromo

Rusija ketvirtadienį pirmąkart paleido raketą iš savo naujojo Rytų kosmodromo, pranešė kosmoso agentūra „Roskosmos“, praėjus parai po to, kai ankstesnis mėginimas buvo atidėtas paskutinę minutę, o Vladimiras Putinas sukritikavo programos pareigūnus.

Raketa „Sojuz 2.1a“, nešanti tris palydovus, pakilo 11 val. 1 min. vietos (5 val. 1 min. Lietuvos) laiku, sakoma nacionalinės kosmoso agentūros pranešime. Ankstesnis startas buvo atidėtas lygiai parai, kai atgalinio laiko skaičiavimo procedūra buvo automatiškai sustabdyta dėl techninių priežasčių.

„Raketos startas įvyko sėkmingai. Visi trys palydovai dabar skrieja orbitoje“, – sakoma „Roskosmos“ pranešime.

Rusijos televizija parodė, kaip „Sojuz 2.1a“ giedrą dieną kyla į padangę, nors užsienio žiniasklaidos organizacijos, tarp jų naujienų agentūros AFP žurnalistai, į naująjį kosminį centrą nebuvo įleisti.

V.Putinas buvo atvykęs į kosmodromą Rusijos Tolimųjų Rytų regione stebėti pirmojo mėginimo paleisti raketą.

Kai pirmasis startas iš Rytų kosmodromo buvo atidėtas, prezidentas griežtai kritikavo kosmoso programos vadovus, nors tokie trikdžiai pasaulyje yra gana įprasti: vienos Europos raketos startas iš kosmodromo Prancūzijos Gvianoje praeitą savaitę turėjo būti atidėtas tris kartus, kol galiausiai ji pakilo pirmadienį.

„Nepaisant visų nesėkmių, Rusija išlieka pasaulio lyderė pagal kosminių paleidimų skaičių“, – V.Putinas sakė per susitikimą su pareigūnais, kurį transliavo televizija.

„Tačiau faktas, kad patiriame daug nesėkmių, yra blogas. Į tai turi būti laiku ir profesionaliai reaguojama“, – pridūrė jis.

Skandalais apipintas naujas Rusijos kosmodromas

Naujasis kosmodromas, pastatytas Amūro regione Rusijos rytiniame pakraštyje, buvo giriamas V.Putino kaip didžiausias šiuo metu vykdomas statybų projektas, kurio biudžetas – 300–400 mlrd. rublių (4–5,3 mlrd. eurų).

Kremlius siekia sumažinti Rusijos priklausomybę nuo Baikonūro kosmodromo.

Apie 10 tūkst. darbininkų nuo 2012 metų tame didžiuliame retai apgyventame regione nutiesė 115 km kelių, taip pat 125 km geležinkelių ir pastatę miestelį, kuriame galės gyvento apie 25 tūkst. žmonių.

Kremlius siekia sumažinti Rusijos priklausomybę nuo Baikonūro kosmodromo, kurį Maskva nuomojasi iš Kazachstano nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo ir šiuo metu moka Astanai po 115 mln. JAV dolerių per metus.

Tačiau premjero pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas, atsakingas už kosmoso ir gynybos sektorius, sakė, kad Rusija dar bent iki 2023 metų naudos Baikonūro kosmodromą pilotuojamiems skrydžiams, o planuojamas raketos „Sojuz 2.1a“ startas tikriausiai bus vienintelis paleidimas iš Rytų kosmodromo šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius