-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos saugumas prie Maskvos gaudė kosminius šnipus

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) penktadienį surengė reidą svarbiame kosmoso technologijų tyrimo centre, kurio keli darbuotojai įtariami šnipinėję Vakarų valstybėms, pranešė šalies žiniasklaida.
Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) pareigūnas
Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) pareigūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šį rytą FSB atliko kratą Centrinio mašinų gamybos mokslinių tyrimų instituto (CNIIMAŠ) darbuotojų kabinetuose“, – remdamasis šaltiniais teisėsaugos tarnybose pranešė verslo dienraštis „Kommersant“.

CNIIMAŠ yra pavaldus Rusijos kosmoso agentūrai „Roskosmos“.

Taip pat buvo atlikta krata Jungtinės raketų ir kosmoso korporacijos (ORKK) direktoriaus Dmitrijaus Paisono kabinete.

„Kommersant“ nurodė, kad FSB pareigūnai surengė reidus prie Maskvos esančiame Koroliovo miestelyje, nustačius, kad Vakarų saugumo tarnybos yra įgijusios informacijos apie „Rusijos pramonės slaptus hipergarsinius projektus“.

Šaltiniai laikraščiui sakė, kad vykdomas baudžiamasis tyrimas dėl „valstybės išdavystės“; apie 10 žmonių įtariami „bendradarbiavimu su Vakarų slaptosiomis tarnybomis“.

„Roskosmos“ patvirtino, kad toks tyrimas vykdomas ir kad apie šiuos veiksmus informuotas agentūros vadovas Dmitrijus Rogozinas, bet daugiau detalių nepateikė.

„Dmitrijus Rogozinas informuotas apie šią bylą ir liepė teikti visokeriopą pagalbą tyrėjų grupei“, – vienas kosmoso agentūros atstovas sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

FSB kol kas nepaskelbė jokio pranešimo apie šį tyrimą.

„Kalbama apie siaurą ratą asmenų, turinčių teisę dirbti su griežtai įslaptinta informacija ir dalyvaujančių specifiniuose pasitarimuose dėl kosminės programos karinės dedamosios“, – vieną neįvardytą šaltinį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Jis pridūrė, kad mokslo darbuotojai jautrią informaciją galėjo perdavinėti reaguodami į ORKK vadovybės užklausas ir galbūt nežinojo, kaip šie duomenys bus panaudoti.

„Reikia išsiaiškinti, ar mokslo instituto darbuotojai visiškai suvokė savo atsakomybę už informacijos perdavimą tretiesiems asmenims, net jeigu jie yra aukštesnio rango vadovai? Ar jie suprato, kaip ši informacija galėjo būti tvarkoma?“ – sakė „Interfax“ šaltinis.

Kitas Rusijos kosmoso pramonės šaltinis sakė „Interfax“, kad tyrėjai D.Paisonui kol kas jokių kaltinimų nepateikė ir kad jam gali būti suteiktas „svarbaus liudininko“ statusas.

Vienas ORKK atstovas nurodė, kad D.Paisonas nebuvo išvykęs iš Rusijos.

„D.Paisonas neišvyko iš Maskvos, bet šiandien jo darbe nebuvo“, – atstovas sakė „Interfax“.

Šaltinis pridūrė, kad ORKK direktorius neturėjo prieigos prie informacijos apie įslaptintus projektus.

„Paisonas asmeniškai neturėjo prieigos prie griežtai įslaptintų duomenų apie hipergarsinius projektus, atitinkamuose posėdžiuose jis nedalyvaudavo“, – sakė „Interfax“ pašnekovas.

„Interfax“ telefonu susisiekė su D.Paisonu, bet jis atsisakė pakomentuoti padėtį.

Kovą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per savo metinį pranešimą tvirtino, kad jo šalis kuria naujus „neįveikiamus ginklus“, įskaitant hipergarsines raketas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius