-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės audra smogė Žemei: Niujorką nušvietė Šiaurės pašvaistė

Šeštadienį (spalio 9 d.) į Žemę atgręžtoje Saulės pusėje buvo pastebėtas didžiulis žybsnis, o pirmadienį (spalio 11 d.) žybsnis pasiekė mūsų planetą, nušviesdamas dangų Šiaurės pašvaiste iki pat Niujorko.
Iš Tarptautinės kosminės stoties pastebėta pašvaistė. Spalio 11 d. geomagnetinė Saulės audra sukėlė auroras, kurios nusidriekė iki pat Niujorko.
Iš Tarptautinės kosminės stoties pastebėta pašvaistė. Spalio 11 d. geomagnetinė Saulės audra sukėlė auroras, kurios nusidriekė iki pat Niujorko. / NASA

Vidutinio stiprumo audra

Žemės poliarinė pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera. Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą – nakties danguje pasirodo žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai.

Šis įvykis atsitiko Žemei įžengus į padidėjusio Saulės aktyvumo laikotarpį, vadinamą Saulės maksimumu (Saulės aktyvumas padidėja ir sumažėja maždaug kas 11 metų.) Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA) įspėjo, kad audra bus G2 kategorijos, t. y. vidutinio stiprumo.

Tokio stiprumo Saulės audros gali paveikti aplink Žemę skriejančius palydovus, sukelti elektros tinklų sutrikimus ir kt. Tačiau jos taip pat gali sukelti nuostabią poliarinę pašvaistę – natūralų šviesos šou, kuris paprastai matomas tik aukštų platumų regionuose netoli šiaurės ar pietų ašigalių. Tačiau ši audra buvo tokia galinga, kad buvo matoma iki pat Niujorko pietuose ir Vašingtono valstijos, pranešė NOAA.

Vartotojai įvairiose soc. tinklų platformose dalinosi neįprastu vaizdu. Štai čia galite pamatyti "Twitter" platformoje pasidalintą Pietų Dakotos naktinio dangaus vaizdą:

NOAA spalio 11 d. paskelbė geomagnetinės audros stebėjimą, kuris buvo pratęstas iki antradienio (spalio 12 d.). Pirmadienį NOAA įspėjo, kad dėl vidutinio stiprumo audros gali atsirasti palydovų orientacijos sutrikimų, elektros tinklų svyravimų ir kt., rašoma „Live Science“. Antradienį šis poveikis buvo sumažintas iki galimų elektros tinklų svyravimų.

Kadangi audros poveikis išlieka, NOAA duomenimis, antradienio naktį didelėse platumose, tokiose vietovėse kaip Kanada ir Aliaska, vis dar gali būti matomos auroros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius