Saulės žybsniai iš rikiuotės išvedė prie nykštukinės planetos artėjantį NASA zondą

Praėjusią savaitę įvykę galingi gama spindulių žybsniai ir plazmos pliūpsniai Saulėje iš rikiuotės išvedė netrukus savo kelionės tikslą – nykštukinę planetą – pasieksiantį kosminį zondą, informuoja „UniverseToday.com“. Iš pradžių sugedo joninis zondo variklis, o vėliau buvo aptikta ir dar viena anomalija.
NASA zondas „Dawn“ menininko akimis
NASA zondas „Dawn“ menininko akimis / NASA nuotr.
Temos: 3 Saulė Kosmosas NASA

Kosminis zondas „Dawn“ dėl Saulės žybsnių sukeltų techninių gedimų į Asteroidų žiede tarp Marso ir Jupiterio skriejančią nykštukinę planetą Cererą vėluos maždaug mėnesį, pranešime spaudai rugsėjo 16 d. paskelbė JAV kosminė agentūra NASA. 

Po to, kai praėjusios savaitės viduryje Saulė žiebė du galingus (M 4,5 ir X 1,6) žybsnius, rugsėjo 11 d. „Dawn“ išsijungė – spinduliuotė pažeidė joninį zondo variklį, kuris išnaudodamas elektromagnetinius laukus stumia aparatą pirmyn. Spinduliuotės žybsnis variklyje sustabdė reaktyvinius procesus. 

Šio gedimo priežastis kol kas nenustatyta, tačiau manoma, kad Saulės žybsnių metu išspinduliuota energija galėjo pažeisti zondo kompiuterio programinę įrangą. 

Šį pirmadienį (rugsėjo 15 d.) gedimas buvo pašalintas ir reaktyviniai procesai variklyje atkurti, tačiau tada zondo kontrolės sistema aptiko kitą techninę anomaliją – pažeista ir pagrindinė „Dawn“ antena. Todėl dabar kosminis aparatas siunčia signalus į Žemę mažesnės galios papildoma antena. Zondo signalai, nors skrieja šviesos greičiu, mūsų planetą aplinkiniu keliu pasiekia tik per 53 min., tad ryšys su zondu yra gerokai lėtesnis.

Šio gedimo priežastis kol kas nenustatyta, tačiau manoma, kad Saulės žybsnių metu išspinduliuota energija galėjo pažeisti zondo kompiuterio programinę įrangą. NASA teigia, kad kompiuterį perkrovus, problema buvo eliminuota ir šiuo metu zondas vėl veikia kaip veikęs.

„Kadangi variklio darbo režime atsirado pokyčių, zondas „Dawn“ nykštukinę planetą Cererą pasieks tik 2015 m. balandį – mėnesiu vėliau nei planuota iš pradžių, – skelbia NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija. – Tačiau zondo tiriamųjų procedūrų planų incidentas nepakeitė – bus atliekami visi planuoti tyrimai.“

NASA zondas „Dawn“ į Cererą skrieja 2011 m. liepą – 2012 m. rugsėjį aplankęs milžinišką asteroidą Vesta. 

Beje, tai – nebe pirmas Saulės spinduliuotės sukeltas zondo gedimas. Prieš trejus metus Saulės žybsnio dalelės irgi sutrikdė kosminio aparato variklio darbą – visai prieš pat pasiekiant Vestą. Tačiau užbaigus šį misijos etapą, joninių variklių sistema zonde veikė nepriekaištingai ir „Dawn“ leidosi keliauti į Cererą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius