Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ši nuotrauka – ne klastotė. Tačiau kosmose iki šiol niekas nepasimetė. Kaip?

Nuotraukoje – laisvai kosmoso tuštybėje plūduriuojantis astronautas. Tai – tikra nuotrauka ir tikras astronautas Bruce'as McCandlessas antrasis. Ir jokios virvės ištrintos nebuvo – tai kaip jis galėjo atitrūkti, bet kartu nepasiklysti kosmoso platybėse?
Bruce'as Mccandlessas laisvai skrajoja kosmose
Bruce'as McCandlessas / NASA nuotr.
Temos: 2 NASA Kosmosas

Tikriausiai ne vienas žmogus jau žino atsakymą – B.McCandlessas naudoja vieno žmogaus erdvėlaivį, kurį NASA vadino MMU („Manned Maneuvering Unit“). Bandymai sukurti tokį aparatą prasidėjo dar 1966 metais, kuomet buvo pagaminta panaši sistema AMU. Visgi, tais laikais jai nebuvo poreikio, o ir pats aparatas nebuvo labai efektyvus, todėl buvo baiminamasi, kad jis gali kainuoti astronauto gyvybę. Taigi, AMU išbandytas nebuvo, o štai MMU darbo ėmėsi 1984 metais.

MMU buvo 148 kilogramus sveriantis, tačiau pakankamai kompaktiškas įrenginys, leidžiantis be jokių virvių laisvai manevruoti kosmoso platybėse. Įrenginys naudojo porą 5,9 kg azoto balionų, kurie buvo apvynioti Kevlaro pluoštu. Jo korpuse buvo 24 purkštukai, kurie leido lengvai keisti astronauto padėtį – priklausomai nuo manevrų, MMU leido darbuotis net 6 valandas. Jis net turėjo automatinę aukščio palaikymo sistemą, kuri atlaisvindavo abi astronauto rankas.

Pirmasis šią sistemą 1984 metais išbandė B.McCandlessas antrosios STS-41-B misijos metu. Erdvėlaiviu „Challenger“ į orbitą pakilęs astronautas išbandė du tokius aparatus ir nuo erdvėlaivio nutolo gana toli. Jis vėliau pasakojo, kad patirtis jį jaudino, tačiau baimės jis nejautė.

„Scanpix“/AP nuotr./Bruce'as McCandlessas
„Scanpix“/AP nuotr./Bruce'as McCandlessas

B.McCandlessas teigė, kad pirmiausia pajuto didžiulį šaltį ir ėmė kalenti dantimis. Tačiau, nepaisant to, jis jautėsi labai patogiai. MMU veikė puikiai ir jis mėgavosi beveik 6 valandas trukusiu pasivaikščiojimu atvirame kosmose. Tiesa, šiokį tokį priekaištą vyras visgi turėjo – nuolatiniai pranešimai radijo ryšiu jam neleido išgirsti tos kosmoso vakuumo tylos, apie kurią pasakojo kiti astronautai.

MMU iš viso buvo sėkmingai panaudotas tris kartus. Visgi, po to aparatas buvo nurašytas, nes po „Challenger“ katastrofos 1986 metais saugumo sumetimais buvo peržiūrėtos visos sistemos. Buvo nuspręsta, kad MMU nėra pakankamai saugi, o ir nelabai reikalinga – visas funkcijas, kurias atliko šis aparatas, gali perimti robotinės rankos ar astronautai su virvėmis.

Visgi MMU nebuvo tik pinigų švaistymas. Jo dizainas padėjo sukurti SAFER („Simplified Aid For EVA Rescue“), kuris būtų naudojamas tik tais atvejais, kuomet astronautas netyčia atitrūktų nuo erdvėlaivio ar kosminės stoties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius