Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„SpaceX“ erdvėlaivio skrydis tebeplanuojamas, nepaisant nepalankių orų

JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivio istorinis pirmasis pilotuojamas skrydis į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) tebeplanuojamas šeštadienį, nors išlieka netikrumas dėl orų, informavo Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).
„SpaceX“ erdvėlaivis su „Crew Dragon“ kapsule pasirengęs startui
„SpaceX“ erdvėlaivis su „Crew Dragon“ kapsule pasirengęs startui / „Scanpix“ nuotr.

„Judame į priekį šiandienos starto link“, – sakoma NASA vadovo Jimo Bridenstine'o „Twitter“ žinutėje. – Orų iššūkis išlieka, atšaukimo tikimybė – 50 procentų.“

„Šiandien tęsiame atgalinį laiko skaičiavimą“, – sakė „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas.

Nepalankūs orai privertė atšaukti trečiadienį planuotą kosminės kapsulės „Crew Dragon“ misiją, turėjusią tapti pirmuoju per beveik dešimtmetį JAV astronautų kosminiu skrydžiu iš savo šalies teritorijos, taip pat pirmuoju komercinės bendrovės pilotuojamo erdvėlaivio startu.

Tikimasi, kad šeštadienį „Dragon“ nešančioji raketa „Falcon 9“ iš Kennedy kosminio centro Floridoje galės startuoti 15.22 val. Rytų parkantės (22.22 val. Lietuvos) laiku.

Kitas skrydžiui tinkamas laikas, lemiamas TKS padėties starto aikštelės atžvilgiu bus sekmadienį 15 val. (22 val.), be to, tuo metu prognozuojami palankesni orai.

Į TKS ruošiamasi pasiųsti du NASA astronautus – 49 metų Bobą Behnkeną ir 53 metų Dougą Hurley. Abu šie buvę lakūnai bandytojai į NASA astronautų programą įstojo 2000 metais.

Dviejų pakopų nešančioji raketa „Falcon 9“ turėtų pakilti nuo istorinės aikštelės 39A, nuo kurios 1969 metais istoriniam skrydžiui į Mėnulį pakilo Neilas Armstrongas ir kiti du astronautai per misiją „Apollo 11“.

NASA stengiasi atgaivinti 7-ojo dešimtmečio amerikiečių žavėjimąsi kosminiais skrydžiais, planuodama grąžinti JAV astronautus į Mėnulį, o vėliau surengti pilotuojamą skrydį į Marsą.

„SpaceX“ kapsulės skrydis turėtų įvykti nepaisant suvaržymų dėl koronaviruso pandemijos, privertusios erdvėlaivio įgulą ilgiau kaip dvi savaites laikyti karantine.

NASA ragino žiūrovus nesirinkti Kokou Biče, tradicinėje raketų startų stebėjimo vietoje, bet trečiadienį šie perspėjimai daugeliui kosmoso entuziastų buvo nė motais.

Prezidentas Donaldas Trumpas, atskridęs į Floridą stebėti ankstesnio mėginimo paleisti raketą, kaip tikimasi, dalyvaus ir šį kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius