Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„SpaceX“ į TKS atgabeno raumeningų pelių, kirminų ir išmanųjį robotą

Jungtinių Valstijų kosmoso bendrovė „SpaceX“ į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) sekmadienį atgabeno ankstyvą šventinę siuntą, kurioje yra raumeningų „stipriųjų pelių“, parazitus naikinančių kirminų ir išmanusis bei įsijaučiantis robotas.
„Cargo Dragon“ laivas
„Cargo Dragon“ laivas / „Scanpix“ nuotr.

TKS vadas italas Luca Parmitano panaudojo didelę robotinę ranką, kad sugriebtų krovininį laivą „Cargo Dragon“, kuris prieš tris dienas pakilo iš Kanaveralo kyšulio.

„Kaskart, kai stotyje sulaukiame naujos transporto priemonės, mes sulaukiame ir dalelytės sielos visų, kas prisidėjo prie šio projekto, tad sveiki atvykę“, – sakė L.Parmitano.

Atskraidintoje kapsulėje yra trys tonos atsargų, įskaitant 40 pelių, kurios bus naudojamos raumenų ir kaulų eksperimente. Aštuonios iš jų yra genetiškai patobulintos ir turi dvigubai didesnę už įprastinę raumenų masę. Taip pat atskraidinta 120 tūkst. apvaliųjų kirmėlių, kurios bus naudojamos žemės ūkio srities eksperimente, susijusiame su parazitų dauginimosi kontrole.

Kapsulėje taip pat yra didelė apvali roboto galva su dirbtiniu intelektu, gebanti pajusti astronautų emocijas. Cimonu (Kimonu) pavadintas robotas yra pagerinta versija kito roboto, kuris į TKS buvo atskraidintas pernai, kad būtų išbandytas kaip astronautų padėjėjas.

NASA į krovinį įdėjo ir kalėdinių dovanų šešiems astronautams, kurie šiuo metu dirba stotyje.

Pirmadienį astronautų laukia dar viena siunta, kuri penktadienį buvo iškelta į kosmosą iš Kazachstano.

Šiuo metu TKS dirba rusai Aleksandras Skovorcovas ir Olegas Skripočka, amerikiečiai Andrew Morganas, Christina Koch ir Jessica Meyer bei italas L.Parmitano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius