Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinėje kosminėje stotyje aptikta skylė

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgula aptiko nedidelį nuotėkį ir stengiasi suvaldyti problemą, rašo „Independent“
Vaizdas iš tarptautinės kosminės stoties
Vaizdas iš tarptautinės kosminės stoties / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Panašu, kad situacija yra suvaldyta ir bent jau šiuo metu jokios akivaizdžios grėsmės tarptautinės stoties įgulai nėra. Tačiau slėgio mažėjimas sukėlė labai rimtą susirūpinimą skraidančioje laboratorijoje – visi astronautai suskubo ieškoti problemos priežasties.

Nutekėjimo priežasties TKS įgula ieškojo atskirai uždarinėdama kiekvieną stoties modulį, bandydama nustatyti, kuriame iš jų yra pažeidimas. Ilgainiui išaiškėjo, kad priežastis yra kosminė kapsulė „Soyuz MS-09“, kuri birželio pradžioje į TKS atgabeno naują įgulą.

Tikėtina, kad „Soyuz“ kapsulės korpusą pramušė nedidelė kosminė šiukšlė, dėl kurios pradėjo mažėti oro slėgis TKS viduje.

Šis modulis nėra būtinas, kad astronautai galėtų grįžti į Žemę, tad tikėtina, kad nusileidimas galės būti saugus, be to, kapsulę nesunku atjungti nuo bendros TKS struktūros. Kol kas nėra žinoma, kokių veiksmų bus imtasi, jeigu kapsulė iš tiesų yra pažeista.

Antžeminė inžinierių komanda pastarosiomis valandomis talkino kosmose dirbantiems žmonėms, pateikinėjo jiems veiksmų planą korpuso skylei užlopyti.

Slėgio praradimas yra viena iš pavojingiausių įmanomų situacijų TKS viduje. Šiuo metu situacija, panašu, yra suvaldyta, įgula yra parengta reaguoti ir į ekstremalesnes situacijas.

NASA informavo, kad pirmuosius nuotėkio ženklus pastebėjo trečiadienio vakarą, kuomet astronautai miegojo.

„Skrydžio kontrolieriams stebint stoties duomenis buvo priimtas sprendimas leisti 56 ekspedicijos įgulai išsimiegoti, nes pavojus nebuvo skubus. Kai įgula buvo pažadinta įprastu laiku ryte, skrydžio kontrolieriai Hjustone ir Rusijos skrydžių kontrolės centre prie Maskvos ėmėsi procedūrų nustatyti nutekėjimo vietą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius