-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Virš Alabamos valstijos įvyko vaizdingas meteoro sprogimas

Pirmadienio vakarą virš pietrytinių JAV valstijų praskriejęs ir triukšmingai sprogęs vos beisbolo kamuoliuko dydžio meteoras sukėlė ryškų šviesos blyksnį ir sambrūzdį socialiniame tinkle „Twitter“, praneša nbcnews.com.
Danguje virš Alabamos sprogo meteoras.
Danguje virš Alabamos sprogo meteoras. / Kadras iš „YouTube“

122 300 kilometrų per valandą greičiu skriejęs meteoras Alabamos danguje pasirodė 21.18 val. vietos laiku. Jis susprogo maždaug 40 kilometrų aukštyje virš Vudstoko, esančio už pusšimčio kilometrų nuo Birmingamo miesto.

„Tokio dydžio objektai į Žemės atmosferą įskrieja kasdien, tačiau šį kartą tai įvyko greta gana nemažo Birmingamo miesto ir daugybė žmonių pamatė šį reiškinį“, – naujienų agentūrai „Reuters“ paaiškino JAV kosmoso agentūros NASA specialistas Billas Cooke'as.

Daugiau kaip 180 liudininkų pranešimų apie meteorą kosmoso specialistams atsiuntė žiūrovai, Birmingame stebėję grupės „Mumford & Sons“ koncertą.

„Šį kartą meteoras danguje praskriejo ne kokią antrą valandą nakties, tad jį matė daug žmonių“, – sakė B.Cooke'as.

„Iš pradžių tai, ką pamačiau, buvo panašu į krentančią žvaigždę, tačiau staiga objektas virto ryškiu žalios spalvos kamuoliu“, – Amerikos meteorų bendrijos tinklalapyje įspūdžiais dalijosi vienas įvykio liudininkas.

„Pagalvojau, kad tai fejerverkas, tačiau jis buvo didesnis, neoninės žalios spalvos ir krito tiesiai žemyn, o po to pranyko“, – rašė kitas liudininkas.

Mokslininkai apskaičiavo meteoro trajektoriją ir nustatė, kad tai – nežinomos kometos nuolauža. Jis sprogo taip žemai, kad pasigirdo viršgarsinis trenksmas.

VIDEO: Meteoras virš Alabamos
VIDEO: Meteoras virš Alabamos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius