Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min.lt skaitytojus sužavėjo fizikės pristatytas mažas stebuklas

Baigėsi dvi savaites trukęs 15min.lt skaitytojų balsavimas už geriausią šių metų „Šlovės laboratorijos“ dalyvio kalbą. Šįkart daugiausiai simpatijų ir palaikymo sulaukė Lietuvos edukologijos universiteto fizikos magistrantūros studentės Aušros Gustainytės trijų minučių kalba „Mažas stebuklas“.
Aušra Gustainytė
Aušra Gustainytė / „Šlovės laboratorija“ nuotr.
Temos: 1 Laboratorija

„Ji valo mūsų orą ir vandenį. Ji yra aplink mus ir yra mumyse. Ji gali būti juoda, bet gali būti ir skaidri. Jos yra visur“ , – pradėdama savo kalbą intrigavo 41 proc. 15min.lt skaitytojų balsų surinkusi Aušra. Netrukus ji patenkino žiūrovų smalsumą, išduodama, kad ši paslaptinga medžiaga yra visiems mums žinoma anglis. Aušros pranešimą galima pažiūrėti internete.

Jau penkis tūkstančius metų tyrinėjama anglis, pasak Aušros, vis dar turi neatskleistų paslapčių. Pavyzdžiui, tik visai neseniai mokslininkai sumanė sudėti anglies atomus į tinklą. Šis bandymas lėmė naujos – kol kas tvirčiausios pasaulyje – medžiagos atsiradimą.

VIDEO: Auštos pristatymas

„Ši medžiaga tokia tvirta, kad galite paimti dramblį, uždėti jį ant pieštuko, pieštuką – ant šios medžiagos, ir dramblys jos nesudaužys“, – stebino pranešimo autorė. Demonstruodama, kaip šį anglies atomo tinklą susukus į vamzdelį gaunamas itin tvirtas nanovamzdelis, Aušra papasakojo ir apie naujausius tokio vamzdelio pritaikymo būdus: šimtą kartų tvirtesni už plieną, jie jau naudojami laivų statyboje ir kitose pramonės srityse.

Tarsi norėdama visiškai priblokšti klausytojus, Aušra atskleidė, kad planuojama tokius nanovamzdelius naudoti kaip lyną, kuriuo į kosmosą kiltų liftas.

Aušra atskleidė, kad vienas iš jos siekių – populiarinti gamtos mokslus – sutapo su „Šlovės laboratorijos“ tikslais. „Džiaugiuosi atradusi save mokslo srityje ir noriu motyvuoti moksleivius rinktis tiksliuosius mokslus“, – sakė fizikė.
Nors šių metų „Šlovės laboratorijos“ nugalėtojos titulą ir galimybę atstovauti Lietuvai tarptautiniame konkurso finale Jungtinėje Karalystėje komisija atidavė Aušros konkurentei Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto doktorantei Violetai Araminaitei, fizikė džiaugiasi 15min.lt skaitytojų įvertinimu. Laimėjimas 15min.lt konkurse Aušrai atnešė naudingų prizų: savaitraščio „15min“ pusmečio prenumeratą, knygą „Steve Jobs by Walter Isaacson“ ir kvietimus į kino teatrą „Pasaka“.

Trečius metus Britų tarybos Lietuvoje rengiamo projekto „Šlovės laboratorija“ („FameLab“) nacionaliniame finale šiemet susirungė vienuolika įvairių sričių jaunųjų mokslininkų. Jiems buvo organizuojami viešojo kalbėjimo mokymai, o jų pranešimus Nacionalinėje dailės galerijoje vykusiame renginyje vertino komisija, susidedanti iš mokslininkų ir komunikacijos specialistų.

„Šlovės laboratorija“ – tai Jungtinės Karalystės Čeltenhamo festivalio pradėtas rengti projektas, kuris Britų tarybos organizacijos dėka pasklido po visą pasaulį. Šiuo metu jis vyksta daugiau nei dvidešimtyje skirtingų Europos, Azijos, Afrikos ir Pietų Amerikos šalių. Daugiau informacijos apie projektą – interneto svetainėje www.famelab.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius