Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016 metų Nobelio apdovanojimų sezoną pradeda medicinos premija

Šių metų Nobelio apdovanojimų sezonas prasideda pirmadienį, kai į skandalą įsivėlusi vertinimo komisija paskelbs medicinos premijos laureatą, o per kitas 10 dienų bus paskelbti kitų mokslo sričių, taip pat taikos ir literatūros premijų laureatai.
Atminimo lenta Alfredui Nobeliui
Atminimo lenta Alfredui Nobeliui / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Nobelio premija

Nobelio medicinos premijos laimėtojas arba laimėtojai bus paskelbti 11 val. 30 min. (12 val. 30 min. Lietuvos laiku). Kaip visada, prognozuoti nugalėtojus yra tarsi ruletės žaidimas, juolab kad pretendentų yra labai daug.

Švedijos visuomeninis radijas SR pranešė, kad tarp potencialių laimėtojų gali būti JAV mokslininkai Greggas Semenza, Williamas Kaelinas ir Peteris Ratcliffe'as, atradę molekulinius mechanizmus, leidžiančius žmonių ir gyvūnų ląstelėms pajusti žemą ar neadekvatų deguonies lygį – hipoksiją – ir į jį reaguoti.

Ši trijulė praėjusį mėnesį už savo novatorišką darbą pelnė Alberto Laskerio premiją už fundamentaliuosius medicinos tyrimus.

Savo ruožtu švedų dienraštis „Dagens Nyheter“ paminėjo amerikiečius imunologą Jamesą Allisoną ir neurologą Karlą Deisseroth'ą.

Tuo tarpu Karolio instituto, kuris skiria prestižinę Nobelio medicinos premiją, reputaciją suteršė skandalas dėl italų chirurgo Paolo Macchiarini.

2011 metais dirbdamas kviestiniu profesoriumi Karolio institute P.Macchiarini išgarsėjo persodinęs pirmąją dirbtinę trachėją, į kurią buvo įterpta paties recipiento kamieninių ląstelių. Iš šių nesubrendusių ląstelių organizme išsivysto specializuoti audiniai.

Iš pradžių skelbta, kad šis jo pasiekimas žymi perversmą transplantacijų medicinoje. Tačiau vėliau du pacientai mirė, o trečiasis sunkiai susirgo.

Paaiškėjo, kad ši rizikinga procedūra buvo atlikta mažiausiai vienam pacientui, kurio liga nebuvo mirtina, o 2014 metais keli Karolio instituto chirurgai pateikė skundą, kuriame teigė, kad P.Macchiarini menkino minimos procedūros keliamus pavojus.

Karolio institutas netrukus sustabdė visas sintetinių trachėjų transplantacijas.

Du Nobelio medicinos premijas skiriančios komisijos nariai rugsėjo mėnesį dėl šio skandalo turėjo atsistatydinti.

„Daugelis sakė, kad Karolio institutas yra labai artimai susijęs su Nobelio medicinos premija ir kad po tokio skandalo jie negalės ramiai vertinti tyrimų, todėl turėtų padaryti pertrauką. Bet to nenutiko“, – sakė radijo SR reporterė Ulrika Bjorksten.

Taika Kolumbijoje, susitarimas su Iranu

Nobelio fizikos premija turi būti paskirta antradienį, o chemijos – trečiadienį.

Kaip fizikos premijos vertas pasiekimas buvo minimas gravitacijos bangų atradimas. Šis svarbus laimėjimas patvirtina vieną Alberto Einsteino bendrosios reliatyvumo teorijos prognozę. Pirmą kartą gravitacijos bangos buvo užfiksuotos šių metų vasarį.

„Dagens Nyheter“ spėja, kad chemijos premija galėtų būti paskirta už klasikinius šios mokslo srities tyrimus – pavyzdžiui, mokslininkams, pridėjusiems naujų elementų prie periodinės elementų lentelės, tokių kaip nihonis ar moskovis.

Penktadienį visų akys nukryps į Oslą, kur bus paskelbtas bene didžiausią prestižą turinčios taikos premijos laureatas.

Penktadienį visų akys nukryps į Oslą, kur bus paskelbtas bene didžiausią prestižą turinčios taikos premijos laureatas.

Norvegų komisija šiemet išnagrinėjo rekordiškai daug nominacijų – 376. Šis skaičius beveik šimtu didesnis nei ankstesnis 2014 metų rekordas.

Tarp minimų pretendentų minimi neseniai Kolumbijoje sudarytos vyriausybės ir kairiųjų sukilėlių judėjimo FARC taikos sutarties, taip pat galingųjų šalių susitarimo su Iranu dėl Teherano branduolinės programos architektai.

Be to, kaip galima laureatė minima Sirijos savanoriška civilinės gynybos organizacija „Baltieji šalmai“ ir Graikijos salų gyventojai, padedantys migrantams.

Edwardas Snowdenas, kuris atskleidė JAV šnipinėjimo programų mastą, buvo nominuotas jau trečius metus iš eilės.

Nobelio ekonomikos premijos laureatas bus paskelbtas kitą pirmadienį, spalio 10 dieną, o literatūros premijos laureatas, kuris paaiškės paskutinis, bus paskelbtas spalio 13-ąją – savaite vėliau nei paprastai.

Stokholmo literatūros sluoksniuose minima daugybė vardų, kurių kai kurie galbūt yra labiau tikėtini.

Nobelio literatūros premiją skirianti Švedijos akademija galėtų pasirinkti tokias superžvaigždes kaip amerikietis romanistas Philipas Rothas arba japonas Haruki Murakami. Žiūri gali pasirinkti ir mažiau žinomus rašytojus – pavyzdžiui, norvegų dramaturgą Joną Fosse arba sirų poetą Adonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius