Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 NASA technologijos, kurias žmonės naudoja kasdien

„Apollo“ misijos buvo įspūdingos ne tik dėl to, kad jų metu pirmą kartą žmogus išsilaipino Mėnulyje, bet ir todėl, kad įkvėpė inovacijų erą. Ir ji dar nesustojo, nes žmonija naudodama pažangias medžiagas toliau kuria įspūdingas naujoves.
„Apollo“ astronautų daryta nuotrauka
„Apollo“ astronautų daryta nuotrauka / NASA/„The Project Apollo Archive“ nuotr.

Thrillist.com pateikia 7 kasdien naudojamas technologijas, kurias sukūrė NASA ir jos pagalbininkai. Tikėtina, kad mažiausiai vieną technologiją naudojote praėjusią savaitę.

Geresni saulės akiniai

Ar kada nors susimąstėte, kodėl jūsų penkerių metų senumo „Ray Ban“ akiniai visiškai nesusibraižė, nors išgyveno daug? Už tai galite padėkoti NASA, kuri siekdama apsisaugoti  nuo mūsų atmosferos ir už jos ribų sumanė technologiją, sukuriančią ploną apsauginį deimantą primenančios anglies sluoksnį. Tą pačią technologiją dabar naudoja saulės akinių gamintojai.

Dabartiniai mikroprocesoriai išsivystė iš veikiančios integruotos grandinės, kurią „Texas Instrumentas“ specifiškai pritaikė JAV Gynybos departamentui ir NASA.

Dantų tiesinimo technologijos

Kad panaudotų saulės kolektorius ant orbitose esančių palydovų, NASA juos pagamino iš tvaraus metalo lydinio nitinolio. Medžiaga pasižymi tuo, gali atgauti pradinę formą po sulankstymo, jei yra sušildoma. Dabar ortodontai reguliariai naudoja kabes su nitinolio vielutėmis, kad užtikrintų, jog jos išlaikys formą šiltoje žmogaus burnoje.

Viskoelastinė medžiaga

Miegamuosiuose esančios viskoelastinės poliuretano pagalvės ir čiužiniai egzistuoja tik todėl, kad NASA reikėjo būdų astronautus apsaugoti nuo potencialiai pavojingų smūgių, kol šie skrisdavo kapsulėse ir erdvėlaiviuose.

Užšaldytas ir išdžiovintas maistas

Kadangi NASA buvo svarbu sumažinti kosminių misijų svorį, astronautus reikėjo aprūpinti nesunkiu maistu, kuris išlaiko 98 proc. maistinių savybių ir sveria tik penktadalį pirminio svorio.

Mikroprocesoriai

Tai, kad egzistuoja maži į mūsų kišenes telpantys kompiuteriai, yra sudėtingų „Apollo“ navigacijos sistemų palikimas.

Dabartiniai mikroprocesoriai išsivystė iš veikiančios integruotos grandinės, kurią „Texas Instrumentas“ specifiškai pritaikė JAV Gynybos departamentui ir NASA.

Dabar žinote, ką kaltinti dėl jūsų priklausomybės nuo „Candy Crush“.

Belaidžiai įrankiai

Dalis elektroninių įrankių, kuriuos galite naudoti be laidų, iš dalies atsirado dėl Blash and Decker“ naujovių, sukurtų ankstyvame šeštajame dešimtmetyje NASA pageidavimu.

Reikėjo įrankių, kuriuos astronautai galėtų lengvai panaudoti išgaudami Mėnulio uolienų ir grunto mėginius, tad įmonė sukūrė tuomet revoliucinius baterijomis maitinamus grąžtus ir siurblius.

Kūdikių maistas

Kol ieškojo dumblių, kurie galėtų generuoti deguonį kosmose atlikdami fotosintezę, NASA atrado, kad tam tikra jų rūšis turi svarbias riebalų rūgštis, randamas krūtų piene.

Iki šiol visame pasaulyje sintetinė dumblių versija naudojama kaip kūdikių maisto papildas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius