Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amazonės upės baseine atrasta nauja delfinų rūšis

Brazilijos mokslininkai atrado pirmą naują upės delfinų rūšį nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų. Paskutinį kartą viena rečiausių žinduolių rūšių – upės delfinai – buvo atrasti 1918 metais, praneša BBC.
Jūrų muziejus neketina atiduoti delfinų.
Delfinai / Jūrų muziejaus nuotr.

Nauja delfinų rūšis pavadinta Aragvajos upės, kurioje ir buvo rasta, vardu. Aragvajos delfinai yra tik viena iš penkių delfinų rūšių pasaulyje. Pristatydami atradimą „Plos One“ žurnale mokslininkai aiškina, kad Aragvajos delfinai atsiskyrė nuo Pietų Amerikos upės delfinų daugiau nei prieš du milijonus metų.

Manoma, kad Aragvajos upės baseine gali gyventi apie tūkstantis šių delfinų. Upės delfinai yra viena rečiausių gyvūnų rūšių pasaulyje. Be Aragvajos delfinų, yra žinomos tik keturios upės delfinų rūšys, iš kurių trys įtrauktos į nykstančiųjų sąrašą.

Upės delfinai yra labai tolimai susiję su jūrose gyvenančiais jų pusbroliais. Upių delfinų išskirtinumas – ilgi snapai, kurie delfinams leidžia gaudyti žuvis upių dugne.

Manoma, kad viena geriausiai žinomų upės delfinų rūšių, Jangdzės upės delfinai, dar vadinami Kinijos ežeriniais delfinais, išnyko 2006 metais. Protingiausi iš visų upės delfinų yra Amazonės baseino delfinai, dar vadinami rūžavaisiais.

Aragvajos upės, kuri priklauso Amazonės upės baseinui, delfinai iš kitų delfinų rūšių skiriasi dantų skaičiumi ir yra kiek mažesni.

Analizuodami DNR delfinų mėginius iš upių mokslininkai nustatė, kad Aragvajos delfinus galima priskirti naujai rūšiai. Nors, pasak tyrimo autorių, kai kurie mokslininkai gali ir nesutikti, kad Aragvajos upės delfinus galima vadinti nauja rūšimi.

„Moksle niekuomet negali būti tikras“, – sako tyrimo autorius iš Amazonės universiteto dr. Tomas Hrbekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius