-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Antarktidoje užregistruota rekordinė daugiau kaip 20 laipsnių šiluma

Antarktidoje dirbantys mokslininkai užfiksavo naują šio žemyno šilumos rekordą – 20,75 Celsijaus laipsnio temperatūrą, ir tai yra pirmasis kartas, kai žemyne buvo išmatuota aukštesnė kaip 20 laipsnių temperatūra, ketvirtadienį pranešė tyrėjai.
Antarktidos ledas
Antarktidos ledas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dar niekada Antarktidoje nematėme tokios aukštos temperatūros“, – naujienų agentūrai AFP sakė brazilų mokslininkas Carlosas Schaeferis.

Jis perspėjo, kad dėl šių temperatūros duomenų, užregistruotų vasario 9 dieną vienoje stebėsenos stotyje, saloje prie žemyno šiauriausio pakraščio, „nereiktų daryti svarbių išvadų dėl klimato pokyčių tendencijų“, nes tai buvo vienkartinis matavimas, išsiskiriantis iš ilgalaikių matavimų duomenų.

Vis dėlto žinia, kad apledėjusiame žemyne dabar pasitaiko tokių itin švelnių orų, tikriausiai dar labiau pakurstys susirūpinimą dėl planetos šiltėjimo.

Minimas matavimas buvo atliktas Simoro saloje, esančioje prie toliausiai į šiaurę išsišovusio Antarktidos pusiasalio galo.

Šioje saloje įsikūrusi Argentinos Marambijaus tyrimų stotis.

Gruntų specialistas C.Schaeferis sakė, kad rekordinė temperatūra buvo išmatuota vykdant 20 metų trukmės tyrimų projektą, per kurį mokslininkai aiškinasi klimato pokyčių poveikį regiono amžinajam įšalui.

Ankstesnė ten išmatuota aukščiausia temperatūra buvo kiek didesnė nei 19 laipsnių, sakė tyrėjas.

„Negalime to panaudoti ateities klimato pokyčių prognozėms. Tai tėra vienas duomenų taškas, – aiškino jis. – Tai tiesiog signalas, kad toje srityje dedasi kažkas neįprasta.“

Vis dėlto mokslininkas pripažino, kad tokia aukšta temperatūra Antarktyje dar niekada nebuvo išmatuota.

Spartėjantis ledynų ir ypač Antarkties ledo kepurės tirpsmas skatina vandenyno lygio kilimą. Tai kelia pavojų pakrantėse įsikūrusiems megapoliams ir mažoms salų valstybėms.

Apie naujausią šilumos rekordą buvo paskelbta praėjus savaitei po Argentinos nacionalinės meteorologijos tarnybos pranešimo, kad buvo užfiksuota aukščiausia temperatūra per šios šalies Antarktyje vykdytų matavimų istoriją. Esperansos stotyje, irgi esančioje ties Antarktidos pusiasalio galu, vidurdienį oras buvo įšilęs iki 18,3 Celsijaus laipsnio.

Ankstesnė rekordinė šiluma buvo 17,5 laipsnio, užfiksuota 2015 metų kovo 24-ąją, nurodė argentiniečių meteorologai. Temperatūros matavimus Antarktyje jie vykdo nuo 1961 metų.

Jungtinės Tautos praeitą mėnesį paskelbė, kad pastarasis dešimtmetis planetos mastu buvo visų laikų šilčiausias, o 2019-ieji buvo antri šilčiausi metai po 2016-ųjų.

Atrodo, kad 2020-ieji tęsia tą pačią tendenciją: praeitas sausis buvo visų laikų šilčiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius