-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Antibiotikai vaikams kišami dukart dažniau nei reikia

Kai vaikai peršąla arba jiems skauda ausis, dažnai nėra galimybių jiems padėti – galima duoti nebent acetaminofeno arba paguosti, nes dauguma panašių infekcijų yra sukeliama virusų, kurių paveikti antibiotikais paveikti negalima. Tačiau naujame JAV mokslininkų tyrime skelbiama, kad antibiotikai vaikams duodami dukart dažniau nei reikia.
Bakterijos
Bakterijos / Fotolia nuotr.

Tik 27 proc. ūmios kvėpavimo takų infekcijos atvejų yra sukeliama bakterijų, nustatė mokslininkai iš Sietlo vaikų ligoninės. Tai reiškia, kad du trečdaliai negalavimų atvejų yra virusiniai ir antibiotikai jų negydo. Tačiau tyrimu nustatyta, kad 57 proc. atvejų vaikams duodamai antibiotikai, rašo npr.com.

Kitaip tariant, vaikams antibiotikai išrašomi dukart dažniau, nei jie gali padėti. Antibiotikai sukelia neigiamą šautinį poveikį ir vaikams, ir bendruomenei – dažnai be reikalo vartojant antibiotikus bakterijos antibiotikams įgauna imunitetą.

Iš viso antibiotikai, tyrėjų teigimu, be reikalo išrašomi maždaug 11 mln. atvejų per metus.

Tiesa, problema ta, kad dažnai nėra galimybių nustatyti, ar negalavimą sukelia virusas, ar bakterija. Taigi gydytojai kartu su tėvais turi spėti ir nuspręsti, – naudoti juos ar ne.

Tyrimo autoriai tėvams ir medikams pateikia šiokias tokias gaires. Pavyzdžiui, vyresni nei dvejų metų amžiaus vaikai, kurie serga bronchitu, viršutinių takų kvėpavimo infekcijomis, faringitu ar ausų infekcijomis, neturėtų vos pasireiškus simptomams būti gydomi antibiotikais. Antibiotikai turėtų būti išrašomi tik tuomet, jei sveikata negerėja.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius