Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar greitai dirbtinis intelektas pakeis akių gydytoją?

Kompanijos „DeepMind“ sukurtas dirbtinis intelektas sugeba diagnozuoti rimtas akių ligas taip pat gerai, kaip ir labiausiai patyrę akių ligų specialistai, rašoma svetainėje „New Scientist“.
Darbas kompiuteriu vargina akis
Asociatyvi nuotrauka: regėjimas / 123RF.com nuotr.

„Google“ konglomeratui priklausantis kompanija „DeepMind“ labiausiai išgarsėjo prieš kelis metus, kai jos laboratorijose ištobulintas „AlphaGo“ dirbtinis intelektas kelis kartus nugalėjo „Go“ žaidimo didmeistrį. Vėliau, patobulinta „AlphaGo“ versija – „AlphaGo Zero“ – sugebėjo nugalėti „sausai“ savo pirmtakę „Go“ žaidime. Abi dirbtinio intelekto programos pačios išmoko žaisti, o „AlphaGo Zero“ dar ir išmoko tobulai žaisti šachmatais.

Tačiau „DeepMind“ inžinieriai ir programuotojai ne tik žaidimais užsiima. Neseniai Londone veikiančio šios bendrovės padalinio specialistai pristatė dirbtinio intelekto programą galinčią analizuoti nuskenuotus akies obuolio 3D vaizdus ir diagnozuoti dažniausiai pasitaikančias akių ligas. Ir visa tai šis virtualus oftamologas atlieka taip pat patikimai kaip ir labiausiai patyrę akių gydytojai.

Dirbtinio intelekto technologija leistų analizuoti akių tinklainių nuotraukas didesniais tempais ir galbūt tiksliau nei žmonės specialistai.

Dirbtinio intelekto bandymams buvo naudojami duomenys iš 15 tūkst. pacientų, bendradarbiaujant su Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnyba (NHS). Algoritmai šį informacijos lobyną panaudojo mokymuisi. Savarankiškai analizuodama daugybę optinės koherentinės tomografijos metodu gautų akių tinklainių nuotraukų, virtuali programa mokėsi pastebėti dešimt svarbiausių akių ligų simptomų.

Optinės koherentinės tomografijos metu šviesos bangų pagalba yra nuskenuojamas akies dugnas ir padaroma 3D nuotrauka, kurioje gydytojai gali pamatyti anomalijas, kurios gali signalizuoti apie progresuojančią ligą. Tokia dirbtinio intelekto programa ateityje padės greitai išanalizuoti didžiulius kiekius tokių akių nuotraukų ir kuo anksčiau nustatyti tokius susirgimus, kas leistų juos lengviau gydyti.

„DeepMind“ komanda šį dirbtinį intelektą kūrė kartu su Moorfields akių ligoninės ir Londono universiteto koledžo mokslininkais.

„Kasdien tokių akių skenavimų atliekama vis daugiau, todėl ekspertai, analizuojantys šias nuotraukas jau nebespėja susidoroti su tokiais kiekiais. Atsiranda rizika, kad kai kurios rimtos akių ligos bus per vėlai diagnozuojamos, todėl pacientai nebus gydomi laiku, dėl ko jie gali netekti regėjimo“, – sako Pearse Keane, Moorfields akių ligoninės atstovas. Pasak jo, dirbtinio intelekto technologija leistų analizuoti akių tinklainių nuotraukas didesniais tempais ir galbūt tiksliau nei žmonės specialistai.

Eksperimentas parodė, kad virtualus oftamologas sugebėjo atpažinti 50 skirtingų akių ligų simptomus ir tą atliko 94 proc. tikslumu. Panašiu tikslumu diagnozes atlieka ir labiausiai patyrę akių ligų ekspertai visame pasaulyje.

Tiesa, „DeepMind“ sukurtas dirbtinis algoritmas kol kas dar negali savarankiškai nustatyti tikslios ligos diagnozės. Tačiau analizuodamas įvairius akies tinklainės defektus, jis gali greitai atskirti pacientus, kurių akių nuotraukas gydytojas turėtų apžiūrėti skubiausiai. Tai labai svarbus aspektas, mat tokių ligų kaip glaukoma, išgydymo tikimybė priklauso nuo to, kaip anksti pastebimi ligos požymiai.

Tikimasi, kad šis virtualus oftamologo padėjėjas galėtų būti ištobulintas ir paruoštas dirbti 30 Jungtinės Karalystės ligoninių jau per artimiausius trejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius