Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ar įmanoma aviacijoje naudojamą aliuminį pakeisti plienu?

Plienas lėktuvų gamintojams nėra pati mėgstamiausia medžiaga. Nors jis ir yra labai tvirtas, lėktuvams labiau tinka aukštos klasės aliuminis, kuris yra gerokai lengvesnis. Tačiau Šiaurės Karolinos valstijos universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė inovatyvią medžiagą, kuri plieną gali atvesti ir į aviacijos pramonę.
Metalo putos
Metalo putos / Fraunhoffer IWU nuotr.

Kompozitinė metalo puta tikriausiai bus naujas evoliucijos žingsnelis lengvųjų metalų metalurgijos pramonėje. Tai nėra naujas išradimas, tačiau mokslininkai vis dar tobulina tokios putos gamybos metodus. Kol kas vis dar sunku kontroliuoti burbulų susidarymą, kad jie būtų išsidėstę tobulai pagal gamintojo nustatymus, tačiau kompozitinės metalo putos jau yra pakankamai pažengusios, kad būtų naudojamos įvairiose srityse.

Plieno puta gali būti naudojama ir šarvams gaminti. Plieno-plieno kompozitinė puta, kurios matricą ir poras sudaro plienas, atlaiko šūvius iš .50-o kalibro ginklų, 8000C temperatūrą ir net šalia vykstančius sprogimus. Tyrimai parodė, kad kompozitinė plieno puta gali būti tokia pat tvirta kaip ir tradiciniai vientiso plieno šarvai.

VIDEO: Metal Foam Stops .50 Caliber Rounds As Well As Steel

Naujausias Šiaurės Karolinos valstijos universiteto mokslininkų pasiekimas įdomus tuo, kad plieno putų burbulai yra pripildomi epoksidine derva. Tai šiai medžiagai suteikia tvirtumo, bet išlaiko jos lengvumą. Epoksidine derva pamaitintos plieno putos svoris prilygsta panašaus dydžio aliuminio blokui, tačiau ji yra tvirtesnė ir kai kuriais atžvilgiais labiau tinka lėktuvų gamybai.

Įdomu tai, kad mokslininkai išbandė nuostabą keliančias naujos medžiagos savybes. Jie išsiaiškino, kad ji yra atsparesnė vandeniui ir vabzdžiams. Skamba kaip pakankamai nesvarbios savybės, tačiau lėktuvai skrisdami su savimi dažnai pasiima nemažai vandens ir vabzdžių, kurie mažina aerodinaminį efektyvumą ir, aišku, blogina estetinį vaizdą. Kita vertus, turbūt daug svarbiau tai, kad epoksidine derva praturtinta plieno puta ne taip greitai pasiduoda erozijai.

Šią medžiagą dar galima tobulinti. Šiuo metu epoksidinė derva užpildo 88 proc. visų ertmių. Pats gamybos procesas nėra labai paprastas - reikalingos vakuumo kameros, kurios tarsi įsiurbia skystą hidrofobinę masę į metalo matricą. Tačiau mokslininkai yra įsitikinę, kad kada nors ateityje ši medžiaga galės bent iš dalies pakeisti lėktuvų pramonėje naudojamą aliuminį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius