Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar išmokę koreguoti genus atsispirsime pagundai ne gydyti, o tobulinti save?

„Revoliucija biotechnologijų srityje“ – tokiomis ir panašiomis antraštėmis buvo pasitiktas CRISPR-Cas9 genų inžinerijos sistemos, paprasčiau vadinamos „genų žirklėmis“, atradimas. Pasirodo, skambūs žodžiai nėra iš piršto laužti – ši technologija turi potencialo kardinaliai pakeisti mūsų gyvenimus.
Genų žirklės
Genų žirklės / 123RF.com nuotr.

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje apsilankęs mokslininkas Giedrius Gasiūnas dirba profesoriaus Virginijaus Šikšnio mokslinėje grupėje, atradusioje „genų žirkles“. Svečias pasakojo, kad šis atradimas buvo kiek netikėtas, nes tyrimų grupė koncentravosi visai į kitą problemą ir tik vėliau suprato jų kuriamos technologijos tikrąjį potencialą. Mokslininkas pabrėžė, kad atrasta genų inžinerijos technologija, kitaip negu iki šiol egzistavusios, leidžia tiksliai perkirpti DNR grandinę ir atlikti norimus pakeitimus.

CRISPR genų inžinerijos technologija galėtų būti plačiai taikoma daugelyje sričių: mokslo tyrimuose, medicinoje, žemės ūkyje ir kt. Pavyzdžiui, „genų žirklėmis“ būtų galima iškirpti genetinių sutrikimų kodą iš DNR grandinės.

G.Gasiūnas neslėpė, kad už šį atradimą tikrai turėtų būti skiriama Nobelio premija, tačiau kurie mokslininkai yra jos verčiausi, turės įvertinti premijas teikianti komisija.

VIDEO: Giedrius Gasiūnas - Kaip veikia CRISPR? || Mokslo sriubos podkastas #73

Pokalbio su G. Gasiūnu apie genų inžineriją klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“ paskyroje, „Spotify“ bei „Soundcloud“ platformose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius