-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar kairiarankiai tikrai „kietesni“ už visus kitus?

Garsių kairiarankių, kuriuos galima būtų vadinti genijais, pasaulyje yra gausybė – tai ir Leonardo da Vinci, ir Markas Twainas, ir Mozartas, ir Aristotelis, ir Billas Gatesas, ir futbolo žvaigždė Lionelis Messi. Kita vertus, genialių dešiniarankių sąrašas taip pat būtų netrumpas. Bet ar galima būtų atrasti ryšį tarp kairiarankiškumo ir matematinių gebėjimų ar apskritai intelekto?
Kairiarankė
Kairiarankė / Vida Press nuotr.

Tokį klausimą nagrinėjo naują tyrimą atlikę mokslininkai, savo rezultatus neseniai publikavę žurnale „Frontiers in Psychology“ - jų pateiktas atsakymas leidžia susidaryti nuomonę, kad dėl to, kurios smegenų sritys yra naudojamos įvairioms užduotims atlikti, egzistuota ryšys tarp dominuojančios rankos ir matematinių gebėjimų.

Kairiarankiams būdingas labiau išsivystęs dešinysis smegenų pusrutulis, besispecializuojantis tokiuose procesuose, kaip erdvinis mąstymas, gebėjimas vizualiai įsivaizduoti nusakytų objektų savybes. Be to, kairiarankių smegenų pusrutulius jungiantis nervų pluoštas – lot. corpus callosum – paprastai būna storesnis, kas sudaro įspūdį, kad ryšys tarp kairiarankių smegenų pusrutulių yra „spartesnis“.

Apie tai byloja ir faktas, kad tarp garsiausių muzikų, menininkų, architektų ir šachmatininkų kairiarankių proporcija yra didesnė nei bendrojoje populiacijoje – o visose minėtose veiklose itin svarbus efektyvus informacijos apdorojimas ir erdvinio mąstymo gebėjimai.

Tuo tarpu ryšys tarp kairės rankos dominavimo ir matematinių įgūdžių iki šiol buvo vertinamas prieštaringai. Įvairiais ankstesniais tyrimais buvo gauti skirtingi rezultatai. Pavyzdžiui, vienais nustatyta, kad kairės rankos dominavimas gali reikšti ir geresnius matematinius gebėjimus bei bendrą intelektą, o kitų autoriai teigia, kad kairiarankiškumas gali būti žalingas mokymuisi. Vieno tyrimo autoriai netgi nustatė, kad kairiarankių proporcija tarp žmonių su intelekto sutrikimais yra didesnė nei populiacijoje.

O ką sako naujausi tyrimai?

Liverpulio universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai Giovanni Sala ir Fernandas Gobertas, tyrinėdami dominuojančios rankos ir matematinių gebėjimų ryšy, įvertino tokius kintamuosius, kaip skirtingos matematikos šakos, panaudotos tyrime ir kaip stipriai tiriamiesiems dominuoja viena ar kita ranka.

Tyrimo autoriai atliko rinkinį eksperimentų, kuriuose dalyvavo 2300 studentų, turėjusių atlikti įvairias užduotis – rašymo, piešimo, metimo, uždavinių sprendimo. Rezultatai parodė, kad kairiarankiai aplenkė dešiniarankius sudėtingų uždavinių sprendime (pvz., tam tikrų matematinių funkcijų susiejimo su gautais duomenų rinkiniais). Tačiau svarbu pažymėti, kad šis pranašumas išryškėdavo tik sprendžiant itin sunkius uždavinius – lengvesnius ir kairiarankiai, ir dešiniarankiai sprendžia panašiai.

Tad, anot šio tyrimo autorių, vertinant grynai kognityviniu požiūriu ryšys tarp kairiarankiškumo ir matematinių gebėjimų tikrai egzistuoja, tačiau dar yra daug neįmintų kairiarankių mįslių. Pavyzdžiui, kaip sprendžiant panašius uždavinius sekasi ne kairiarankiams su geriau išsivysčiusiu dešiniuoju smegenų pusrutuliu arba ar kairės rankos dominavimas tikrai suteikia tik kognityvinius privalumus, bet ne trūkumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius