-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar žinote, kam tablečių buteliukuose reikalingi vatos gumulai?

Galima net neabejoti, jog bent kartą gyvenime atidarę naujų vaistų buteliuko kamštelį pirmiausiai išvydote ne pačius vaistus, bet vatos gumulėlį. Tačiau ar kada nors susimąstėte kokia priežastis privertė vaistų gamintojus jį ten įdėti?
Vata vaistų buteliuke
Vata vaistų buteliuke / Stopkadras
Temos: 2 Vaistai Istorija

Gali skambėti keistai, tačiau šiuo metu jokios technologine logika pagrindžiamos priežasties į vaistų buteliuką dėti gumulėlį vatos nebėra. Todėl jeigu jos vis dėlto radote, greičiausiai tai – duoklė istorijai.

Visą praėjusį šimtmetį dėl ganėtinai nepažangių gamybos technologijų, tabletės buvo neatsparios mechaniniams aplinkos poveikiams. Transportuojant ar dažnai dėstant buteliuką iš vienos vietos į kitą, jame buvusios tabletės sutrupėdavo.

Tuo tarpu pacientai, sukdamiesi iš padėties, vietoje tikslios gydytojo paskirtos dozės, vartodavo kelias sutrupėjusios tabletės dalis, kurios bendrai paėmus, jų manymu, geriausiai atitikdavo numatytąją dozę.

Tačiau tokiu atveju visuomet išlikdavo rizika vaisto suvartoti per daug ir perdozuoti, arba atvirkščiai – nesuvartoti pakankamo kiekio ir organizme nepasiekti terapinės vaisto koncentracijos.

Tada reikalą spręsti ėmėsi vaistų gamintojas „Bayer“. Bendrovė paprasčiausiai ėmė į savo gaminamų vaistų buteliukus dėti laisvą tablečių judėjimą, taigi ir sutrupėjimą, apribojantį vatos gumulėlį. Šia paprasta bet labai efektyvia idėja netruko pasinaudoti ir konkurentai, tad vaistų trupėjimo problema ilgiems dešimtmečiams buvo išspręsta.

Tačiau laikui bėgant vaistų gamybos technologijos sparčiai tobulėjo, ir jau kelerius pastaruosius dešimtmečius visame pasaulyje gaminamų tablečių struktūra yra pakankamai tvirta, kad leistų joms nesutrupėjusioms išlikti, net buteliuką smarkiai purtant.

Taigi, vata pagal jai numatytą paskirtį vaistų buteliukuose nebereikalinga. Vienas po kito vaistų gamintojai nustoja ją ten dėti. Juo labiau kad kai kuriose šalyse, ypač JAV, į vaistų buteliukus dedama vata turi tenkinti gausybę normatyvinių reikalavimų, todėl tik sukelia daug papildomų rūpesčių.

Tačiau kai kurie gamintojai vatą į buteliukus deda ir tikriausiai dės dar labai ilgai. Klausiate kodėl? Pasirodo taip nori patys pacientai. Kaip rodo farmacijos kompanijų užsakymu atliktos apklausos, vartotojai vatos buvimą vaisto buteliuke sieja su vaisto „šviežumu” ir pirkdami teikia pirmenybę kaip tik tokiems vaistams. Na, o kol yra paklausa, pasiūla tikrai bus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius