-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar žmonės valgytų laboratorijoje užaugintą mėsą? Jaunimo apklausa parodė naujo verslo perspektyvas

Mokslininkai laboratorijose jau augina mėsą. Tiesa, labai nedideliais kiekiais ir labai lėtai, bet tai – pradžia. Auganti žmonių populiacija ir didėjantis susirūpinimas gamta verčia ieškoti alternatyvų tikrai mėsai. Tik ar ją valgys jaunimas? Naujas Sidnėjaus universiteto tyrimas verčia tuo abejoti.
Malta mėsa
Malta mėsa / Vida Press nuotr.

Z karta – tai žmonės gimę 1995-2015 metais. Kitaip tariant, jaunimas. Australijoje šie žmonės sudaro net 20 proc. populiacijos ir jiems greitai bus perduotas ateities vairas. Pastebima, kad Z karta yra daug labiau susirūpinusi aplinkosauga, etiška gamyba ir lygiaverčiais ekonominiais santykiais. Bet ar jie valgys savo įsitikinimus, jei jie atsidurs jų lėkštėje dirbtinės mėsos pavidalu?

Na, ne visai dirbtinės, tik dirbtinai užaugintos. Mokslininkai laboratorijose jau gali auginti audinius. Kiaulės raumens? Prašom – tereikės palaukti kelias savaites. To tikslas – pigesnė, lengviau užauginama mėsa. Mat įprasta žemdirbystė labai kenkia gamtai – karvės yra vienas iš pagrindinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinių, o ką jau kalbėti apie ūkininkų traktorius, sunkvežimius, chemikalus, dirvožemio eroziją.

Galbūt jums tai nerūpi, tačiau tyrimai rodo, kad Z karta tuo rūpinasi daug labiau nei kiti. Taigi, jie turėtų svajoti apie tuos laboratorijoje užaugintus mėsainius ir dešreles, tiesa? Australijos mokslininkai apklausė didelę jaunuolių grupę, kad sužinotų jų požiūrį į laboratorijose užaugintą mėsą. Dalis jų į tai žiūrėjo kaip į puikią galimybę užsidirbti ir kaip į pažangų požiūrį į maistą.

72 proc. apklaustųjų teigė, kad nėra pasiruošę valgyti laboratorijoje užaugintą mėsą. Dalis jų tai pavadino šlykščiu sprendimu. 17 proc. apklaustųjų atsisako visų mėsos atlernatyvų – jie tiesiog nori mėsos. Tuo tarpu 11 proc. apklaustųjų teigė, kad mieliau apskritai atsisakys mėsos. 35 proc. teigė, kad jei reikės, valgys augalų pagrindu sukurtas mėsos imitacijas, tačiau laboratorijoje užaugintos mėsos jie atsisako. 28 proc. teigė, kad ateityje laboratorijose užauginta mėsa gali būti tinkama alternatyva, bet ne dabar. Tuo tarpu 9 proc. tyrimo dalyvių sutiko valgyti vabzdžius, bet ne laboratorijoje užaugintą mėsą.

Z karta abejoja laboratorijose užaugintos mėsos saugumu, skoniu ir išvaizda. Kai kurie netgi nemano, kad tai yra ekologiškesnė alternatyva – jų manymu, mėsos auginimui reikės daug energijos ir kitų resursų.

Ir tai yra tas slenkstis, per kurį aplinkosauga susirūpinę žmonės turės perlipti. Kita vertus, tai yra ženklas ir mokslininkams – gali būti, kad jo taip kruopščiai kuriamo kūrinio tiesiog nebus kam valgyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius