Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjama prie vyrų kontracepcijos priemonių: tabletės jau ne už kalnų

Kontraceptikai yra labai svarbūs mažinant neplanuotų nėštumų ir abortų skaičių, taip pat gerinant motinų sveikatą ir mažinant kūdikių mirtingumą. Geriamosios kontraceptinės tabletės ypač populiarios dėl savo patogumo. Tačiau šiuo metu jos prieinamos tik moterims, todėl kyla klausimas: o kur tabletės vyrams?
Vaistų vartojimas
Vaistų vartojimas / 123RF.com nuotr.

Mažėja šalutinių poveikių

Buvo daug pastangų kuriant geriamąsias kontraceptines tabletes vyrams, galinčias slopinti spermos gamybą, tačiau dažnai susiduriama su nepageidaujama, tačiau vyraujančia problema – sėklidžių susitraukimu. Nors yra pranešimų apie galimas hormonines geriamąsias tabletes vyrams, jos vis dar turi daug šalutinių poveikių, pavyzdžiui, svorio augimą ir lytinio potraukio praradimą. Todėl geriamųjų tablečių vyrams rinka vis dar labai menka ir neištirta.

Neseniai JAV ir Kinijos mokslininkų grupė pranešė atradusi junginį, kuris, užuot visiškai slopinęs spermos gamybą, sutrikdo pelių ir beždžionių spermatozoidų funkciją. Junginys, žinomas kaip triptonidas, buvo išgrynintas iš kinų žolės Tripterygium Wilfordii Hook F, kuri, kaip anksčiau buvo įrodyta, sukelia pacientų nevaisingumą.

Paaiškėjo, kad triptonidas, šeriamas pelėms ir beždžionėms, sukėlė spermatozoidų deformaciją ir taip prarado savo funkciją. Šis poveikis galėjo išlikti kelis mėnesius be jokio akivaizdaus toksiškumo ar šalutinio poveikio gyvūnams. Svarbu ir tai, kad šis poveikis buvo grįžtamas: nustojus vartoti junginį, po kelių savaičių gyvūnų vaisingumas atsistatydavo. Todėl triptonido veiksmingas, grįžtamas ir netoksiškas gebėjimas deformuoti ir inaktyvuoti spermatozoidus įrodė, kad jis gali tapti kandidatu į vyrų kontraceptines priemones.

Toliau tyrėjai siekė išsiaiškinti, kaip triptonidas inaktyvuoja spermatozoidus. Jie ištyrė junginio gebėjimą jungtis su visais pelės sėklidėse randamais baltymais ir nustatė, kad triptonidas gali jungtis su baltymu, vadinamu jungties plakoglobinu (JUP). JUP yra baltymas, kuris sąveikauja su kitais pagrindiniais spermatozoidų baltymais paskutiniuose spermatozoidų vystymosi etapuose, vadinamuosiuose spermiogenezės etapuose. Todėl prisijungimas prie JUP sutrikdo jo funkciją, o tai turi įtakos ir kitiems svarbiausiems baltymams spermatozoidų vystymosi metu, todėl galiausiai atsiranda galutinės spermatozoido ląstelės defektas. Šis atradimas ne tik atskleidė triptonido veikimo mechanizmą, bet ir atvėrė visiškai naujas vyrų kontracepcijos galimybes: dabar žinome, kad, be įprastinio spermatozoidų gamybos slopinimo metodo, nukreipimas į spermiogenezę gali būti perspektyvus būsimų vaistų kūrimo metodas.

Apskritai šis tyrimas parodė, kad triptonidas yra perspektyvus kandidatas į vyrų kontraceptikus. Nors šį junginį dar reikia išbandyti su žmonėmis. Tai potencialiai galėtų išplėsti vyriškų geriamųjų kontraceptinių tablečių mokslinių tyrimų ir plėtros sritis. Šiuo metu kontracepcijos našta dažniausiai tenka moterims, todėl jos nepelnytai priverstos prisiimti visą su kontracepcija susijusią finansinę, sveikatos ar socialinę naštą. Turint prieš akis daug žadantį vyriškų geriamųjų tablečių vaistą, ateitis su teisingesne kontracepcijos tvarka gali priartėti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius