Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Billas Gatesas pristatė „auksinius unitazus“: kainavo 200 mln. dolerių

Antradienį Pekine vykusioje tualetų parodoje svarbiausią produktą pristatė „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, pastaruoju metu vis daugiau savo laiko, pastangų ir pinigų skiriantis filantropinei veiklai. Jis, ant pakylos atsinešęs ir stiklainiuką su išmatomis, pristatė unitazą, kuriuo galima naudotis net ten, kur nėra vandentiekio ar nuotekų vamzdyno , rašo CNN.
Billas Gatesas parodoje Kinijoje demonstruoja bakterijų, virusų ir kirmėlių kupiną išmatų stiklainį
Billas Gatesas parodoje Kinijoje demonstruoja bakterijų, virusų ir kirmėlių kupiną išmatų stiklainį / „Scanpix“/AP nuotr.

O stiklainiukas su dvokiančiu turiniu B.Gatesui buvo reikalingas demonstracijai: jame telpa 200 trilijonų rotaviruso virionų, 200 mln. bakterijų šigelijų ir iki 100 tūkstančių parazitinių kirminų kiaušinėlių.

„Šiandien turtingesnės valstybės turi kanalizacijos sistemas, į kurias patenka panaudotas vanduo, žmonių gyvybinės veiklos produktai, ir visas šis vanduo nuteka į vandens valymo įrenginius. Tam reikia pakloti daugybę vamzdžių. Tai yra labai brangu ir to niekas nedaro naujesniuose, skurdesniuose miestuose“, – sakė B.Gatesas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Be kanalizacijos veikiančio unitazo sistema, demonstruojama tualetų parodoje Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Be kanalizacijos veikiančio unitazo sistema, demonstruojama tualetų parodoje Kinijoje

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šiandien net 2,3 mlrd. žmonių vis dar neturi galimybės naudotis tokiais dalykais, kaip unitazai ar tualetai su vandentiekiu. Kanalizacijos nebuvimas pasauliui kainuoja milžiniškus pinigus – B.Gateso fondo skaičiavimais po 223 mlrd. JAV dolerių kasmet. Šią sumą sudaro išlaidos gydymui ir prarastas darbingumas.

Todėl Billo ir Melindos Gatesų fondas skyrė 200 mln. JAV dolerių finansavimą 7 metų trukmės projektui „Reinvent the toilet“, kuriame įvairias vandens nenaudojančių tualetų sistemas kūrė skirtingos inžinierių ir mokslininkų grupės.

Pagrindinės sąlygos projekto dalyviams buvo užtikrinimas, kad vieno tokio unitazo naudojimas kainuotų ne daugiau nei 5 centus per dieną, jam nebūtų reikalinga elektros energija ir prijungimas prie vandentiekio bei kanalizacijos sistemų.

Fondas finansavo mokslininkus, kurie kūrė autonomiškus unitazus – jie turėjo surinkti žmogaus biologinės veiklos produktus, sunaikinti pavojingus patogenus, o turinį konvertuotų į produktus, galinčius turėti komercinę vertę, pavyzdžiui, švarų vandenį, elektrą, trąšas.

VIDEO: Bill Gates talks toilets

Pristatymą B.Gatesas surengė valstybėje, kuri taip pat turi didelių problemų su kanalizacija. 2015 m. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paskelbė „nacionalinės tualetų revoliucijos“ pradžią – antra pagal dydį pasaulyje ekonomija jau pasiekė nemažą pažangą užtikrinant visuomenės higieną, tačiau daugybė provincijos gyvenviečių vis dar neturi galimybių naudotis šiuolaikinėmis kanalizacijos sistemomis.

B.Gatesas pažymėjo, kad projekto metu sukurtų tualetų gamyba yra tik pačioje pradinėje fazėje, o galutinių produktų pasirodymo pačiose skurdžiausiose pasaulio vietovėse reikės laukti bent dešimtmetį.

„Patys pirmieji egzemplioriai vis dar yra ganėtinai brangūs. Užtruks gana ilgą laiką, kol pasieksime tokius gamybos mastus, kad produktus galėtume pateikti ir pačiam žemiausiam rinkos segmentui“, – sakė „Microsoft“ įkūrėjas.

„Bet tokiu būdu mes sukuriame nepriklausomą sistemą ir turime daug entuziazmo, kad šie unitazai galės būti pakankamai pigiai, kad juos išplatintume Afrikoje, kas be šio proveržio nebūtų įmanoma“, – sakė B.Gatesas.

Kaip tai veikia?

Šis tualetas naudoja nanomembranos technologiją, kuri padeda išvengti vandens būtinybės. Įdomu tai, kad didžioji šio tualeto dalis yra mechaninė, neskaitant atliekų deginimo kameros, bet apie viską iš pradžių.

Atlikę gamtinius reikalus žmonės nuleis klozeto dangtį, kuris yra sujungtas su keliais krumpliaračiais. Šie apverčia atliekų indą ir jį išvalo, atliekos krenta žemyn į rezervuarą. Po kiek laiko šio rezervuaro dugne nusistovi kietos atliekos, kurios mechaninio Archimedo sraigto pagalba yra perkeliamos į kitą kamerą, kur išmatos tampa smulkiomis, sausomis granulėmis. Jos tuomet krenta į deginimo kamerą, kur virsta pelenais, kuriuos reikia pašalinti kartą per savaitę, ir energija. Ši elektros energija yra vėliau naudojama paties tualeto veikimui - jos reikia nanomembranų filtro efektyvumui užtikrinti. Tačiau mokslininkai teigia, kad tokie tualetai gali įkrauti ir išmaniuosius įrenginius.

Tuo tarpu šlapimas keliauja aplink degimo kamerą, kur sušyla ir tiesiai per nanomembranų filtrą patenka į rezervuarą po tualetu. Filtrai yra tokie efektyvūs, kad išvalytas vanduo gali būti naudojamas valymo reikmėms ir augalų laistymui. Filtrus tenka keisti kiekvieną mėnesį, tačiau jie gali būti perdirbami.

VIDEO: Tualetas, kuriam nereikia vandens ir kanalizacijos

Tai yra išties svarbus išradimas, kuriam nereikia intensyvios priežiūros ar įrengimo. Jis pats sukuria sau reikalingą elektros energiją, jam nereikia vandens ar kanalizacijos sistemos. Pirmasis veikiantis prototipas bus sukurtas ir išbandytas kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius