Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Covid-19 žala: net ir persirgus lengva forma žmones kamuoja smegenų pažeidimai

Prancūzijos dienraštis „Le Figaro“ praneša, kad britų mokslininkai nustatė, jog net ir lengva Covid-19 forma persirgę žmonės gali patirti didelių sveikatos sutrikimų vėliau, nes juos kamuoja smegenų pažeidimai.
Brazilija per koronaviruso pandemiją
Brazilija per koronaviruso pandemiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Trečiadienį britų gydytojų grupė įspėjo, kad Covid-19 sukelia itin pavojingas smegenų veiklos komplikacijas – sukelia insultą, haliucinacijas ar net pažeidžia nervų sistemą. Medikai mano, kad šios komplikacijos kyla daug dažniau nei manyta anksčiau“, – rašo „Le Figaro“.

Žinoma, kad sunki Covid-19 forma sukelia neurologinių pažeidimų riziką, tačiau Londono universitetinio koledžo mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad rimtų problemų gali kilti ir tiems žmonėms, kurie sirgo lengva forma.

Mokslininkų komanda ištyrė 43 pacientų, kuriems buvo nustatyta ar įtariama Covid-19 liga, neurologinius simptomus. Iš jų 10-čiai buvo nustatyta laikina galvos smegenų disfunkcija, 12 galvos smegenų uždegimo atvejų, 8 insultai ir 8 nervų sistemos pažeidimo atvejai.

Daugeliui pacientų, kuriems buvo nustatytas smegenų uždegimas, diagnozuotas postinfekcinis encefalitas, reta liga, kuria dažniau suserga vaikai, įveikę virusines infekcijas.

Šis specializuotame leidinyje „Brain“ paskelbtas tyrimas rodo, kad nė vienam neurologinių problemų turėjusiam pacientui virusas Covid-19 nebuvo rastas nugaros smegenų skystyje, o tai leidžia manyti, kad virusas tiesiogiai nepažeidė jų smegenų.

„Kadangi mes su Covid-19 susidūrėme vos prieš kelis mėnesius, mes dar nežinome, kokią žalą ši liga gali padaryti ilgalaikėje perspektyvoje, sakė Rossas Patersonas iš Londono universitetinio koledžo Neurologijos instituto. – Gydytojai turi žinoti apie galimas neurologines komplikacijas, nes ankstyva diagnostika gali pagerinti gydymo rezultatus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius