-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dar vienas JAV kariuomenės visureigis: be šarvų ir apskritai be kėbulo

Birželį JAV Sausumos pajėgos ir „GM Defense“ pasirašė naujų visureigių gamybos ir pirkimo sutartį. Pagal ją „General Motors“ pagamins 649 ISV visureigius, tačiau šį skaičių bus galima išplėsti iki 2065. ISV yra pakankamai paprasta mašina, bet kaip karinis visureigis gali neturėti šarvų? Kam jis bus skirtas?
ISV visureigis
ISV visureigis / „GM Defense“ nuotr.

Kadaise amerikiečiai važinėjo „Jeep“ visureigiais („Ford GPW“ ir „Willys MB“), kurie irgi neturėjo šarvų. Tai buvo lengvi, neblogai bekelę įveikiantys automobiliai. Tačiau vėliau kariniai visureigiai išaugo, tapo sunkesni ir galingesni. Dabar pėstininkai naudoja visureigius, kurie labiau primena sunkvežimius nei automobilius.

Ir taip yra dėl poreikio. Artimuosiuose Rytuose JAV ir sąjungininkų kariai dažnai susiduria su savadarbių užtaisų grėsme. Konvojų tyko ir pasalos. Taigi, apsauga yra būtina. Bet ne visada – kartais reikia greičio.

VIDEO: New 2021 GM Defense ISV (The Official U.S Army Infantry Squad Vehicle)

ISV („Infantry Squad Vehicle“ – Pėstininkų Skyriaus Mašina) – tai greitas visureigis. Greitas ne tik dėl to, kad turi 2,8 litrų „Duramax“ dyzelinį variklį, išvystantį 186 AG, ir labai lengvą konstrukciją, bet ir dėl to, kad gali būti greitai paruoštas veiksmui.

ISV yra sukurtas „Chevrolet Colorado ZR2“ pagrindu – tai stipriai pagreitina gamybą. Tiesą sakant, šios mašinos dalinasi 90 proc. identiškų detalių, o tai gali pagreitinti visureigio remontą ir priežiūrą. Net ir sutvirtinta pakaba atkeliavo iš civilinių automobilių – stipresnius amortizatorius ir kitas detales pirkėjai gauna su ZR2 paketu. ISV neturi uždaro kėbulo, tačiau tai pagreitina pėstininkų įlipimą ir išlipimą. Kaip jau supratote, ISV kozirio pavadinimas yra „Greitis“.

ISV gali greitai atvykti ten, kur yra reikalingas. Šis visureigis gali būti nuleistas parašiutu iš kokio „C-130J Super Hercules“ ar „C-17 Globemaster III“, bet gali būti pristatytas ir „CH-47 Chinook“ sraigtasparniu. „UH-60 Blackhawk“ atskraidins ISV pakabintą po fiuzeliažu.

ISV pravers desantininkams, lengviesiems pėstininkams ir kitoms kariuomenės šakoms. Žinoma, didžiausio dėmesio ir kritikos sulauks šarvų trūkumas – ISV išmainė saugumą į greitį. Tačiau šarvuotų visureigių JAV jau turi – ISV su jais nekonkuruoja. Šis visureigis veiks ten, kur tiesioginio apšaudymo rizika yra žema. Jis leis greitai važiuoti tarp bazių ir laikinų įtvirtinimų. Tai yra tiesiog naudinga mašina, kuri pravers reaguojant į greitai kylančias grėsmes.

ISV neturi kėbulo, tačiau turi saugos lankus, kuriuos galima panaudoti ir įvairiems kroviniams tvirtinti. Prie jų bus galima tvirtinti ir įvairius priedus, skirtus, pavyzdžiui, apšvietimui. Tiesa, kariai tikriausiai labiausiai norės ko nors apsaugančio nuo lietaus. ISV talpina vieną skyrių – turi 9 vietas. Gamintojas teigia, kad šis visureigis yra lygiai taip pat lengvai valdomas kaip ir civilinės mašinos. Galbūt kada nors modifikuota ISV versija bus prieinama ir civiliams, nors dabar tokių planų GM neturi.

Pirmieji ISV ką tik pasiekė JAV karius. Planuojama, kad jie bus perkami bent 8 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius