Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du biologinius tėčius turintys vaikai greitai gali tapti realybe

Mokslininkai pirmą kartą parodė, kad įmanoma sukurti žmogaus kiaušinėlį ir spermos ląsteles naudojant odą iš dviejų tos pačios lyties suaugusiųjų. Šis mokslo proveržis gali nulemti tai, kad ateityje bus galima sukurti visiškai „išbaigtus“ vaikus, sukurtus laboratorinėse lėkštutėse iš dviejų tos pačios lyties suaugusiųjų odos ląstelių.
Mokslininkai manipuliuoja laboratorinėje lėkštutėje esančiomis embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis,
Mokslininkai manipuliuoja laboratorinėje lėkštutėje esančiomis embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis, / Scanpix nuotr.

Mokslininkai pripažįsta, kad jų metodas kelia rimtų etinių iššūkių, tačiau atkreipia dėmesį, jog jis padės susilaukti vaikų nevaisingais tapusiems žmonėms arba gėjams, rašo thesundaytimes.co.uk.

Šį Kembridžo universitete atliktą tyrimą, kuris atliktas kartu su Izraelio Weizmanno mokslų institutu, finansavo „Wellcome Trust“.

Anksčiau tyrėjai, panaudodami dirbtiniu būdu pagamintus kiaušinėlius ir spermą, sukūrė mažą peliuką, tačiau iki šiol su žmonių ląstelėmis to padaryti neišėjo.

Mokslininkai panaudojo kamienines ląsteles iš embrionų, taip pat ir iš penkių suaugusiųjų odos. Anksčiau tyrėjai, panaudodami dirbtiniu būdu pagamintus kiaušinėlius ir spermą, sukūrė mažą peliuką, tačiau iki šiol su žmonių ląstelėmis to padaryti neišėjo.

Kamieninės ląstelės kūne gali būti paverstos į bet kokį audinį.

Iki šiol buvo naudoti dešimt skirtingų donorų, o naujos gemalo ląstelių linijos buvo sukurtos iš visų jų. Mokslininkai palygino sukurtas gemalo ląsteles su natūraliomis žmogaus kamieninėmis ląstelėmis, paimtus iš žmogaus vaisiaus, kuriam atliktas abortas, kad patikrintų, ar dirbtinai sukurtos ląstelių versijos turėjo identiškas charakteristikas.

Mokslininkų naudotos technikos, kuri išspausdinta žurnale „Cell“, ypatybės parodė, kad genas, pavadinimu SOX17, kuris anksčiau atliekant tyrimus su pelėmis buvo laikomas nesvarbiu, pasirodė esantis kritiškai svarbus atliekant žmogaus ląstelių perprogramavimą.

„Mums pasisekė įgyvendinti pirmą ir patį svarbiausią šio proceso žingsnį, kuris parodo, kad mes galime ankstyvąsias žmogaus ląsteles išauginti laboratorinėse lėkštutėse, – sakė tyrimui vadovavęs reprodukcijos ir psichologijos profesorius iš Kembridžo universiteto Azimas Suranis . – Mes taip pat nustatėme, kad vienas iš dalykų, kuris nutiko šiose gemalo ląstelėse, reiškia, kad epigenetinės mutacijos – ląstelių klaidos, kurios atsiranda su amžiumi, yra išnaikinamos.“

„Tai reiškia, kad ląstelės yra regeneruojamos iš naujo. Dalis kūne esančių ląstelių būna pasenusios ir turi genetinių klaidų, o šios – neturi. Mes negalime sakyti, kad visiškai nenutinka jokių mutacijų, tačiau daugeliu atveju taip nenutinka“, – pridūrė tyrėjas.

Vyriausiasis projekto mokslininkas iš Izraelio pusės Jacobas Hannas aiškino, kad techniką ateityje bus galima panaudoti tam, kad vos per dvejus metus būtų sukurtas vaikas.

„Tai jau sukėlė susidomėjimą iš gėjų grupių, nes yra galimybė sukurti kiaušinėlį ir spermos ląsteles iš tos pačios lyties tėvų“, – sakė jis.

Tiesa, tam, kad būtų galima naudoti dirbtiniu būdu sukurtą spermą ir kiaušinėlius, daugelyje šalių reikėtų pakeisti įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius