Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvylikamečiai galės skiepytis COVID-19 vakcina. Ar tai saugu?

Anot sveikatos apsaugos ministro A.Dulkio, nuo birželio vidurio „Pfizer-BioNTech“ COVID-19 vakcina bus galima skiepyti 12 metų vaikus. Natūralu, kad daugumai tėvų kyla nerimas dėl vakcinos tinkamumo tokio jauno amžiaus paaugliams.
„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso
„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Gegužės 10 d. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) pratęsė skubaus naudojimo leidimą naudoti „Pfizer-BioNTech“ COVID-19 vakciną 12-15 metų amžiaus vaikams, anksčiau pranešė „Live Science“. FDA 2020 m. gruodžio 11 d. jau buvo suteikusi leidimą tos pačios vakcinos naudojimui 16 metų ir vyresniems žmonėms.

Į klausimą, ar dvylikamečiai vaikai turėtų skiepytis, ekspertai vienareikšmiškai atsako – „taip“.

„Aš tikrai manau, kad jie turėtų pasiskiepyti, kaip ir manau, kad visi, kurie gali būti skiepijami, turėtų pasiskiepyti“, – sakė daktaras Aaronas Milstone, vaikų infekcinių ligų specialistas iš Džono Hopkinso vaikų centro Baltimorėje. „Nes tai, pirma, geriausias būdas jiems apsisaugoti nuo šios infekcijos ir, antra, geriausias būdas padėti apsaugoti bendruomenę nuo viruso plitimo.“

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), kaip ir Amerikos pediatrų akademija (AAP), rekomenduoja 12 metų ir vyresniems žmonėms pasiskiepyti COVID-19 vakcina. Iš tiesų CDC neseniai paragino tėvus skatinti paauglius pasiskiepyti, nes kovo ir balandžio mėnesiais šioje amžiaus grupėje padaugėjo hospitalizacijų.

Remiantis 3 fazių klinikinio tyrimo, kuriame dalyvavo 2 260 dalyvių, rezultatais, kurie gegužės 27 d. buvo paskelbti žurnale „The New England Journal of Medicine“, vakcina 100 proc. veiksmingai apsaugo nuo COVID-19 12-15 metų amžiaus vaikus. Maždaug pusei dalyvių buvo skirta vakcina, o pusei – placebas. Vakciną gavusiems dalyviams nebuvo patvirtinta nė vieno COVID-19 atvejo, o gavusiems placebą – 18 atvejų.

Vakcina taip pat pasižymi „palankiu saugumo ir šalutinių poveikių profiliu“, „Live Science“ rašė tyrimo autoriai. Nė vienas iš vakcinos gavėjų, dalyvavusių tyrime, nepatyrė jokių rimtų su vakcina susijusių nepageidaujamų reiškinių.

Skiepo nauda

Sunkus COVID-19 pasireiškia retai, tačiau tai nereiškia, kad COVID-19 nepaveikė vaikų. Iki balandžio pabaigos Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo užregistruota daugiau kaip 3,7 mln. vaikų COVID-19 atvejų, 15 456 vaikų hospitalizacijos dėl COVID-19 ir 303 vaikų mirė, teigiama AAP ir Vaikų ligoninių asociacijos ataskaitoje.

„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso
„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso

„Nežinome, ar gali būti kitų vėlyvų šio viruso, kuris atsirado tik prieš pusantrų metų, padarinių, – „Live Science“ sakė A.Milstone, – Todėl kol kas manau, kad patikimiausias būdas apsisaugoti – skiepytis“.

Be to, skiepai suteikia vaikams galimybę užsiimti daugeliu savo veiklų nedėvint kaukių. Naujosios CDC rekomendacijos dėl kaukių rodo, jog paskiepyti žmonės daugumoje situacijų gali eiti be kaukių.

Šalutiniai efektai

Dažniausias „Pfizer-BioNTech“ vakcinos šalutinis poveikis 12–15 metų vaikams yra „nuovargis, galvos skausmas, šaltkrėtis, raumenų skausmas, karščiavimas ir sąnarių skausmas“, teigiama FDA pareiškime apie EUA. Šie šalutiniai poveikiai yra panašūs į tuos, apie kuriuos pranešė 16 metų ir vyresni vakcinos gavėjai.

123RF.com nuotr./Sergantis vaikas
123RF.com nuotr./Sergantis vaikas

Šiuo metu „Pfizer-BioNTech“ vakcina yra vienintelė COVID-19 vakcina, patvirtinta naudoti jaunesniems nei 18 metų žmonėms. Tačiau „Moderna“ gegužės 25 d. pranešime paskelbė, kad jos vakcina yra saugi ir veiksminga 12–17 metų vaikams, remiantis 2/3 fazės klinikinio tyrimo rezultatais, ir kad birželio mėn. planuoja pateikti duomenis FDA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius