Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos tyrėjų naktyje – 28 Europos šalis apkeliavusi mokslo populiarinimo paroda

„Europos tyrėjų nakties” organizatoriai rugsėjo 29 dieną pakvies į Londono mokslo muziejuje sukurtos ir didžiąją dalį Europos apkeliavusios parodos „Daugiau nei laboratorija: DIY mokslo revoliucija“ atidarymą Vilniaus Gyvybės mokslų centre. Ši paroda yra dalis projekto „Sparks“, kurio tikslas – skatinti glaudesnį plačiosios visuomenės bei mokslo pasaulio bendradarbiavimą, supažindinti su moksliniais pasiekimais, įgyvendintais ne mokslininkų, o su mokslų pasauliu nedaug bendra turinčių žmonių.
Europos tyrėjų naktyje – 28 Europos šalis apkeliavusi mokslo populiarinimo paroda
Europos tyrėjų naktyje – 28 Europos šalis apkeliavusi mokslo populiarinimo paroda / Projekto partnerio nuotr.

Parodoje – realiai mokslininkų ir su mokslu nesusijusių žmonių įgyvendinti projektai

Iš įvairių objektų, nuotraukų, filmų ir modernaus meno kūrinių susidedanti paroda pristato istorijas, kurių pagrindiniai veikėjai – paprasti žmonės, kuriems rūpi jų pačių ir aplinkinių gerbūvis. Paroda suskirstyta į keturias dalis: DIY (liet. pasidaryk pats) biologai, sveikatos programišiai, piliečiai-mokslininkai ir meninės instaliacijos.

Pagrindinis mūsų tikslas pristatant šią parodą yra paskatinti ir vietos mokslininkus, politikus, verslininkus bei kitus visuomenės narius suvienyti pajėgas bendram darbui.

„Šioje parodoje „Europos tyrėjų nakties” lankytojai galės pamatyti, kiek daug svarbių mokslinių tyrimų bei atradimų atlieka ne laboratorijose dirbantys mokslininkai, o informacinių technologijų specialistai, pacientai ar mokslu besidomintys visuomenės nariai. Pagrindinis mūsų tikslas pristatant šią parodą yra paskatinti ir vietos mokslininkus, politikus, verslininkus bei kitus visuomenės narius suvienyti pajėgas bendram darbui bei prisidėti prie gerovę kuriančių projektų įgyvendinimo”, – sakė parodą koordinuojančio Socialinių inovacijų instituto vadovė Ingrida Gečienė Janulionė.

Visiems prieinami moksliniai instrumentai

Parodos dalis, skirta piliečiams-mokslininkams, pristato sėkmingus visuomenės ir mokslininkų bendradarbiavimo atvejus. Vienas jų – „Uodų atlasas“ – Vokietijos mokslininkų vystomas projektas, kuriame labai svarbų vaidmenį vaidina šalies gyventojai, padedantys stebėti skirtingų uodų rūšių pasiskirstymą visoje šalyje.

DYI biologijos mokslams skirtoje dalyje pristatomos bendruomenių sukurtos biologijos laboratorijos. Vienas iš parodoje pristatomų pavyzdžių – vietos bendruomenės iniciatyva sukurta laboratorija, kurioje tyrėjai-entuziastai sprendžia svarbią ir didžiules permainas ateityje galinčią nulemti problemą – ieško naujų antibiotikų šaltinių. Parodos lankytojai sužinos, kaip tyrinėdami augaluose ir dirvožemyje randamus mikrobus, paprasti žmonės siekia prisidėti prie šios problemos sprendimų.

Sveikatos programišių skiltyje pristatoma Švedijoje gyvenanti tinklaraštininkė Sara Riggare. Dar 2003 m. moteriai buvo diagnozuota Parkinsono liga. Siekdama kasdien įvertinti naudojamų vaistų efektyvumą, Sara sukūrė mobiliąją aplikaciją ir įvairius fizinio aktyvumo monitorius. Į gydymo procesą įsitraukusi moteris ne tik pati naudojasi savo pačios atrastais ligos kontroliavimo metodais, tačiau savo išradimais aktyviai dalijasi ir su kitais šia liga sergančiais pacientais.

Ketvirtoji parodos dalis – meno kūriniai, kuriuose kūrėjai vaizduoja medicinos technologijų ateities tendencijas. Čia eksponuojami potraukį nesveikam maistui blokuoti padedantys įsivaizduojami robotai, 3D spausdintuvu sukurtas autizmu sergantiems vaikams emocijas reikšti padedantis šalmas, kūno judesių stebėjimą ateityje pristatantis filmas.

Nauja tendencija – mokslininkų ir visuomenės narių susivienijimai

„Pastaruoju metu Vakarų šalyse sparčiai populiarėja laboratorijose dirbančių mokslininkų ir su mokslu nesusijusių žmonių bendri projektai. Suvieniję pajėgas mokslo bei kitų sričių ekspertai dirba bendram visuomenės labui spręsdami konkrečias tam tikram miestui ar šaliai būdingas problemas”, – pasakoja I.Gečienė-Janulionė.

Vienas iš tokių pavyzdžių – Londone su oro tarša kovojančių gyventojų bendruomenė, padedanti mokslininkams analizuoti taršos lygį mieste. Ant elektros stulpų miesto gyventojai įrengia oro kokybę stebinčius aparatus, o surinktus duomenis siunčia į laboratorijas. Šių duomenų pagrindu sukuriami labiausiai užterštas miesto vietas pažymintys žemėlapiai – taip kelionių maršrutus planuojantys žmonės gali pasirinkti mažiausiai užterštas gatves ir taip apsaugoti savo sveikatą.

Mokslo populiarinimo parodą „Daugiau nei laboratorija: DIY mokslo revoliucija“ lankytojai apžiūrėti galės nuo rugsėjo 29 iki lapkričio 30 d. Gyvybės mokslų centre (Saulėtekio al. 7, Vilnius).

Europos tyrėjų naktis šiemet kviečia domėtis futurologija. Rugsėjo 29 dieną – daugiau nei 250 renginių, kurie kvies pažinti mokslininkus ir naujausius mokslo pasiekimus, pasižvalgyti po ateities technologijas ir apie futurologiją su žinomais šalies mokslininkais diskutuoti prie gardžios vakarienės. Rinktis iš daugybės renginių galite jau dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius