-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Faktai, kurie skamba kaip melas, tačiau yra gryniausia tiesa

Kai kurie mokslo, geografijos, istorijos, matematikos faktai skamba labai abejotinai, tačiau jie visiškai tikri. Tinklalapis „Businessinsider.com“ pateikia įdomiausius faktus iš klausimų – atsakymų tinklalapio „Quora“), kurie skamba kaip melas, bet yra visiška tiesa. Visi faktai - patikrinti.
Egipto piramidės
Egipto piramidės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Plačiausias pasaulyje medis užima daugiau vietos nei vidutinė „Wall Mart“ parduotuvė

250 metų skaičiuojantis Didysis Banjano medis užima daugiau nei 14,4 tūkst. kvadratinių metrų ploto.

Jeigu šiuos duomenis palyginsime su vienos vidutinės „Wall Mart“ parduotuvės plotu, kuris, naujausiais duomenimis, siekia 9,750 tūkst. kvadratinių metrų, parduotuvės plotas bus trečdaliu mažesnis už medžio. Vilniaus „Akropolio“ plotas siekia maždaug 110 tūkst. kvadratinių metrų.

Shutterstock nuotr./Banjanai
Shutterstock nuotr./Banjanai

Čikagos miestas nuo 1950 – ųjų iki 1960 – ųjų buvo pakeltas per pėdą ir tai nesutrukdė kasdieninio gyvenimo

Šis masyvus objektų kėlimas buvo įgyvendintas per beveik du dešimtmečius, tačiau nesutrukdė kasdieninio gyvenimo ir tuo metu į Čikagą pritraukė aibę turistų iš viso pasaulio.

Tiesą sakant, kai kuriose vietose miestas pakilo ir per 10 pėdų. Čikaga XIX a. viduryje turėjo rimtų problemų dėl purvo. Visi keliai buvo šalia ežerų ir pelkių, o palijus jie tapdavo drumzlini, todėl po miestą sklido ligos, tokios kaip vidurių šiltinė, dizenterija ir netgi mirtinas choleros protrūkis.

Po kelių nevykusių mėginimų išspręsti šią problemą naujai sukurta Čikagos kanalizacijos komisijos taryba sugalvojo planą. 1855 m. jie pasamdė inžinierių E.Chesbroughą iš Bostono, kuris rekomendavo įdiegti kanalizacijas nuo lietaus, tačiau tam, pasak jo, reikėjo padidinti viso miesto aukštį.

Po svarstymų taryba nusprendė pakelti gatves, šaligatvius ir pastatus nuo keturių iki 14 pėdų aukščio, kad išvalytų nešvarumus nuo miesto paviršiaus.

Šis masyvus objektų kėlimas buvo įgyvendintas per beveik du dešimtmečius, tačiau nesutrukdė kasdieninio gyvenimo ir tuo metu į Čikagą pritraukė aibę turistų iš viso pasaulio.

Bangladeše gyvena daugiau žmonių, nei Rusijoje

Rusijos teritorija išsidėsčiusi per 9 laiko zonas, jos plotas didesnis nei nykštukinės planetos Plutono, bet Rusija turi mažiau gyventojų nei Bangladešas, kuris yra vos didesnis nei Niujorko valstija. Bangladeše gyvena 156,6 mln., Rusijoje – 143 mln. gyventojų.

Sukčius pardavė Eifelio bokštą

Vienas prekeivis buvo įtikintas ir V.Lustigui sumokėjo 20 tūkst. dolerių bei 50 tūkst. papildomai, kad būtent jis nugalėtų konkursą.

Sukčius Viktoras Lustigas yra žinomas kaip vienas sumaniausių aferistų pasaulio istorijoje, o jo žymiausias triukas buvo šešių metalo laužo pardavėjų įtikinimas varžytis dėl Eifelio bokšto.

Idėja jam kilo tuomet, kai sukčius perskaitė, jog Eifelio bokštas rūdija, o jo priežiūrai ir remontui reikalingos didelės išlaidos. Kadangi Eifelio bokštas iš pradžių buvo statomas vos 20 – iai metų, kai kurie paryžiečiai manė, jog jis turi būti nugriautas.

V.Lustigas pasinaudojo visuomenės pasipiktinimu ir įtikino didžiausius šalies metalo supirkėjus, kad jis yra slaptos valstybinės organizacijos direktorius, turintis slaptą uždavinį – parduoti Eifelio bokšto metalo laužą.

Jis išsinuomavo limuziną ir metalo supirkėjus vežiojo aplink Paryžių, sugebėdamas juos įtikinti ne tik kad tai labai slaptas vyriausybės uždavinys, bet kad šį konkursą galima laimėti ir paperkant V.Lustigą.

Vienas prekeivis buvo įtikintas ir V.Lustigui sumokėjo 20 tūkst. dolerių bei 50 tūkst. papildomai, kad būtent jis nugalėtų konkursą. Vos gavęs pinigus sukčius išskubėjo į Austriją ilsėtis ir iš šono stebėti, kaip rutuliosis visa istorija. Tačiau ji taip į nieką ir neišsirutuliojo – metalo prekeivis per daug gėdijosi pranešti, kada buvo taip vaikiškai apgautas.

Vėliau Lustigas grįžo į Paryžių, kur ketino apgavystę pakartoti dar kartą, tačiau baiminosi, kad bent vienas iš metalo supirkėjų galėjo prasitarti policijai. Vėliau sukčius išskrido į JAV, kur buvo sučiuptas teisėsaugos.

Ludwig Favre, Flickr.com/Prancūzijos pasididžiavimas – Eifelio bokštas ir gražios moterys
Ludwig Favre, Flickr.com/Prancūzijos pasididžiavimas – Eifelio bokštas 

Mūsų smegenyse yra daugiau sinapsių ( neuronus jungiančių jungčių), nei žvaigždžių mūsų galaktikoje

Astronomai mano, kad Paukščių Tako galaktikoje yra 200 mlrd. žvaigždžių. Tai tikrai daug, tačiau bent keletą dešimčių kartų mažiau nei sinapsių žmogaus smegenyse.

Neuromokslininkai mano, kad vidutinio 3 metų vaiko smegenyse yra 1 kvadrilijonas sinapsių. Ilgainiui jų mažėja ir vidutinis suaugęs žmogus turi maždaug 500 trln. sinapsių.

Nežinomoje Džordžijos valstijos (JAV) pakrantės vietoje guli atominė bomba

Gynybos sekretoriui liudijant Kongresui 1966 m. nustatyta, kad bomba buvo „absoliutus ginklas“ su branduoline kapsule, kuri savo sudėtyje turėjo urano ir plutonio.

1958 m. vasario 5 dieną JAV karinių oro pajėgų reaktyvinis lėktuvas atsitrenkė į bombonešį B – 47, kuris gabeno 3,2 tūkst. kilogramų svėrusią atominę bombą. Pilotas, baimindamasis, kad bomba gali sprogti lėktuve, numetė ją į vandenį, kažkur netoli Džordžijos valstijos. Karinio jūrų laivyno atstovai bombos ieškojo mėnesius, tačiau taip jos ir nesurado.

Nors lėktuvo pilotas ir JAV Karinės oro pajėgos iš pradžių teigė, jog bomboje nebuvo plutonio, Gynybos sekretoriui liudijant Kongresui 1966 m. nustatyta, kad bomba buvo „absoliutus ginklas“ su branduoline kapsule, kuri savo sudėtyje turėjo urano ir plutonio.

Pasak jūrų laivyno, rizika, kad bomba yra aktyvi ir kad pavojingi metalai pasklis po jūrą, yra labai nedidelė. Esą jei bus neliečiama, ji nesukels jokio pavojaus.

Kleopatra gyveno arčiau to meto, kai atsirado tinklas „Pizza Hut“, nei kai buvo pastatytos Egipto piramidės

Gizos piramidės statybos vyko maždaug 2 550 m. pr. Kr. iki 2 490 m. pr. Kr., o Kleopatra – paskutinė Senovės Egipto faraonė – gimė 69 m. Pr. Kr ir mirė 30 m. prieš Kristų.

Pirmoji „Pizza Hut“ užkandinė atidaryta 1958 metais. Taigi 1958 m. atidarytas tinklas buvo 500 m. arčiau Kleopatros gyvenimo laikotarpio negu Gizos piramidės statybos.

„Scanpix“ nuotr./Giza
„Scanpix“ nuotr./Giza

Gauruotieji mamutai dar klajojo Žemėje, kai buvo statomos Egipto piramidės

Paskutinieji gauruotųjų mamutų palikuonys mirė maždaug 1650 m. pr. Kr. Rusijai priklausančioje Vrangelio saloje ( Didelė dalis mamutų išmirė Pleistoceno ir vėlyvojo Haloceno laikotarpiais, tačiau nedidelė dalis dar gyveno Aliaskoje ir Rusijoje).

Tuo metu Egipto imperija buvo labai pažengusi ir statė piramides. Tiesą sakant, Gizos piramidė egzistavo tūkstantį metų kartu su mamutais.

Suomiją ir Šiaurės Korėją techniškai skiria vos viena šalis

Rusiją ir Šiaurės Korėją skiria maždaug 10,5 mylios siena ir 833 mylių ilgio siena su Suomija.

1986 m. du žmonės mirė per labdaringą renginį Klivlende, nes į dangų buvo paleista 1,5 mln. balionų

1986 M. Klivlende (JAV) vykusi balionų fiesta turėjo būti taikus pasaulio rekordą pagerinantis renginys dėl milžiniško skaičiaus į dangų išleistų balionų.

Deja, balionai pasuko atgal į miestą, nukrisdami Burke Lakefronto oro uoste, ant Erie ežero ir užteršdami aplinkines zonas. Balionai sutrukdė JAV pakrantės pareigūnų darbą, iš kurių du vėliau rasti iškritę iš valties ir nuskendę.

Organizatorius ir miesto valdžią užklupo aibė bylų, kuriomis siekta atlyginti milijonus dolerių žalos.

Anksčiau heroinas buvo naudojamas vaikų kosulio gydymui

Aspirino gamyba užsiimanti Vokietijos farmacijos bendrovė „Bayer“ komercializavo heroiną 1890 m. kaip vaistą nuo skausmo, peršalimo ir kosulio. Šokiruoja tai, kad „Bayer“ reklamavo vaistą kaip skirtą vaikams 1912 m. – praėjus daugeliui metų po to, kai tyrimais buvo įrodyta jo sukeliama priklausomybė bei žalingas poveikis.

Heroinas JAV buvo visiškai uždraustas 1924 metais.

Vienas žmogus gavo aukščiausius karinius apdovanojimus iš abiejų priešingų Antrojo Pasaulinio karo stovyklų

​Vokiečiai jam davė geležinį kryžių, o iš britų J.P. Garcia gavo Britų imperijos ordino komandorą. 

Joanas Pujolis Garcia buvo dvigubas ispanų šnipas, dirbęs ir už Sąjungininkus, ir už nacius.

Jis kreipėsi į Sąjungininkus, nes norėjo dirbti pas juos, tačiau ispano kandidatūra buvo atmesta. Tuomet J.P. Garcia susikūrė netikrą asmenybę ir pradėjo dirbti pas nacius, tiekdamas jiems klaidingą informaciją. Kiek vėliau jį į darbą priėmė ir Sąjungininkai pusėje.

Per tą laiką kai dirbo dvigubu agentu, Garcia naciams perdavė aibę klaidingų pranešimų, tikros, tačiau nereikšmingos informacijos ir labai svarbios informacijos, kuri nacius pasiekdavo tik šiek tiek per vėlai. Jis ir jo MI5 prižiūrėtojai britai netgi sukūrė tinklą, kurį sudarė 27 netikri agentai, perduodavę klaidingą informaciją naciams.

Vokiečiai jam davė geležinį kryžių, o iš britų J.P. Garcia gavo Britų imperijos ordino komandorą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius