-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finikse taip karšta, kad lėktuvai tiesiog fiziškai nebegali pakilti į orą

Arizonos valstijos sostinėje Finikse (JAV) tvyro toks karštis, kad pirmadienį ir antradienį teko atšaukti beveik 50 skrydžių. Oro temperatūra šiame mieste užkilo iki 49 ºC, todėl bendrovė „American Airlines“ paskelbė, kad privalėjo sustabdyti dešimčių savo lėktuvų skrydžius ir savo keleiviams ieškojo kitų kelionės variantų, rašo „The Verge“.
Posakis „karštis traukia prie žemės“ Fynikse pastarosiomis dienomis tapo tikra tiesa
Posakis „karštis traukia prie žemės“ Finikse pastarosiomis dienomis tapo tikra tiesa / „Scanpix“/AP nuotr.

Ekstremali kaitra turi įtakos fiziniam lėktuvų gebėjimui pakilti į orą – ypač kalbant apie mažesnius lėktuvus, skraidančius regioniniais maršrutais. Didesniųjų „Airbus“ ir „Boeing“ pagamintų lėktuvų viršutinė temperatūrinė tinkamumo skrydžiui riba yra arti 53 ºC, tačiau mažesnieji lėktuvai, tokie, kaip „Bombardier CRJ“, negali skraidyti, jeigu oro temperatūra yra aukštesnė už 48 laipsnius.

Tai, beje, yra ne biurokratinis apribojimas, į saugumo instrukcijas įtrauktas dėl neaiškių priežasčių. Tam yra labai nesudėtingas fizikinis paaiškinimas: karšto oro tankis yra mažesnis nei šalto, tad kuo aukštesnė būna temperatūra, tuo didesnį greitį lėktuvas turi išvystyti, kad jį pradėtų veikti keliamoji jėga. Daugelio oro uostų pakilimo takai yra nepakankamai ilgi, kad lėktuvai pasiektų greitį, reikiamą pakilimui esant itin aukštai oro temperatūrai.

Pilotas, tinklaraštininkas ir knygos „Cockpit Confidential“ autorius Patrickas Smithas rašo, kad karštas oras „paveikia variklių galią ir lėktuvų aerodinamines savybes, padidina reikalingo kilimo tako ilgį ir pablogina aukščio didinimo savybes. Dėl to esant labai aukštai oro temperatūrai neretai apribojamas lėktuvu gabenamų krovinių ir keleivių kiekis“.

Beje, tai – ne pirmas kartas, kai Finiksas susiduria su ekstremalia kaitra. 2003 metais, oro temperatūrai pasiekus 49 laipsnius, „US Airways“ atšaukė 18 skrydžių iš šio miesto.

Mokslinių tyrimų išvados nurodo, kad tokių nepatogumų ateityje dėl klimato kaitos patirsime vis dažniau, jų geografija plėsis. 2016 metai buvo patys karščiausi metai temperatūros stebėjimo istorijoje, tačiau tai net nebuvo naujiena – visus ligtolinius karščio rekordus viršijo ir 2015, ir 2014 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius