-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gal miegoti reikėtų ne naktį, o kelis kartus per parą? Tyrimai rodo tokio miego naudą

Ne daug darbų reikalauja tokio susikaupimo, kaip karinių orlaivių pilotavimas. Susikaupimui būtinas geras poilsis ir žvalumas, tačiau išsimiegoti pavyksta ne visada. Tai gal geriau miegoti ne vieną, o kelis kartus? Šis Italijos karinių oro pajėgų tyrimas gali praversti ir jums.
Lovoje
Lovoje / 123RF.com nuotr.

Iš tikrųjų, prieš pramonės revoliuciją daugybė žmonių miegojo porą kartų per dieną. Istorikas A. Rogeris Ekirchas išanalizavo 500 šaltinių ir pastebėjo, kad anksčiau žmonės dažnai pabusdavo vienai valandai ir ją skirdavo apmąstymams, vaikų priežiūrai, maldai ar ugnies pakurstymui. Nors tai patvirtinančių šaltinių stinga, manoma, kad ir Leonardas da Vincis, Napoleonas ir Nikolas Tesla miegojo po kelis kartus per dieną. Šiuolaikinė miego tvarka susigulėjo tik po pramonės revoliucijos, kuomet daugiau žmonių pradėjo eiti į valandomis organizuotą darbą.

Tačiau ne vienos šalies kariuomenė mano, kad bifazinis (miegas dukart per parą) ar polifazinis miegas yra naudingesnis sveikatai ir padeda geriau išlaikyti koncentraciją. Kodėl? Na, nes rytas už vakarą protingesnis. Pabudus jūsų energijos lygis auga, jūs jaučiatės vis stipresnis ir žvalesnis. Tuomet susikaupti lengviau.

Štai 1998 metais publikuotas Italijos karinių oro pajėgų atliktas tyrimas rodo, kad miegas kelis kartus per parą gali būti naudingas. Tyrimo dalyviai turėjo dvi valandas dirbti susikaupimo reikalaujantį darbą, tuomet gavo 4 valandas poilsio, tuomet vėl dirbo ir taip toliau. Poilsio laiku jiems buvo leidžiama miegoti savo nuožiūra - jie galėjo valgyti, žaisti, kalbėtis arba miegoti. Mokslininkai pastebėjo, kad tyrimo dalyviai per pirmąjį poilsio laiką nemiegodavo, o per likusius tris miegodavo vis daugiau. Tyrimo dalyviai miegodavo mažiau nei 7-8 valandas, tačiau svarbiausia tai, kad buvo žvalesni ir lengviau susikaupdavo. Dirbami jie patirdavo mažiau mikro-miego akimirkų, kurias galima užfiksuoti stebint smegenų aktyvumą.

Tas mikro miegas ir yra didžiausias žvalumo ir koncentracijos priešas. Jei esate pavargęs, tikėtina, kad jūsų smegenys suranda vieną-kitą akimirką pamiegoti. Toks miegas trunka tik sekundės dalį, tačiau tuo metu atima galimybę susikaupti. Mikro miegą patiriantis žmogus atrodo sąmoningas, tačiau tai vis tiek kenkia koncentracijai.

Ar reikėtų pabandyti gyventi pagal tokį miego režimą? Na, kažin, ar tai įmanoma. Šiuolaikinis pasaulis yra sustyguotas tikintis, kad žmonės miegos naktį, dirbs iki vakaro, o tada ilsėsis ir pramogaus. 4 valandas ilsėdamiesi po 2 valandų darbo sunkiai tilptumėte į mūsų civilizacijos ir kultūros rėmus. Be to, mokslininkai netyrė, ar tai yra sveika smegenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius