Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gamtos paradoksas: tabako augale esančios molekulės gali būti panaudotos vėžio gydymui

Tabako augalas gali ne tik prisidėti prie vėžio sukėlimo, tačiau ir jį naikinti: Australijos La Trobe universiteto mokslininkai nustatė, kad dekoratyvinio tabako rūšies gynybos mechanizmai gali būti panaudoti vėžio ląstelių žudymui žmogaus kūne.
Tabakas
Tabakas / Vytauto Jusio nuotr.

Mokslininkai iš La Trobe Molekulinių mokslų instituto nustatė, kad tabako augale esanti molekulė, kuri kovoja prieš bakterijas, taip pat gali atskirti ir naikinti vėžio ląsteles.

Molekulė NaD1, veikia suformuodama žnyplių formos struktūrą, kuri laikosi ant lipidų, esančių vežinių ląstelių membranoje ir jas supjausto į dalis.

Tyrimo rezultatai praėjusią savaitę išspausdinti žurnale „eLife“. Vyriausiasis tyrėjas Markas Hulettas sakė, kad šis tyrimas ateityje gali svariai prisidėti prie vėžio gydymo.

„Šiek tiek ironiška, kad galingas kovos su vėžiu mechanizmas yra rastas dekortayvinio tabako augalo rūšyje“, - sakė M.Hulletas.

Kitas žingsnis yra atlikti tyrimus ir išsiaiškinti kokios įtakos NaD1 gali turėti vėžio gydymui. Šį darbą atlieka Australijos biotechnologijų benrovė „Hexima“ į, pasak M.Hulleto, pirminiai tyrimai atrodo daug žadantys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius