-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Garso bangų atspindžiai ateityje leis žmonėms tamsoje orientuotis ne prasčiau nei šikšnosparniams

Naudojant penkis mikrofonus, garsiakalbį ir naują echolokacinį algoritmą, mokslininkams pavyko sukurti sudėtingą katedros interjero trimatį modelį. Tikėtina, kad būtent tokia technologija ateityje leis žmonėms orientuotis visiškoje tamsoje.
Naudojant penkis mikrofonus, garsiakalbį ir naują echolokacinį algoritmą, mokslininkams pavyko sukurti sudėtingą katedros interjero trimatį modelį.
Naudojant penkis mikrofonus, garsiakalbį ir naują echolokacinį algoritmą, mokslininkams pavyko sukurti sudėtingą katedros interjero trimatį modelį. / Šveicarijos federalinio technologijų instituto nuotr.

Šikšnosparniai, delfinai ir netgi kai kurie prastai matantys žmonės naudoja įsivaizduojamą trimatį modelį kaip navigaciją realiame pasaulyje. Toks gebėjimas vadinamas echolokacija ir būtent jį šveicarų mokslininkai panaudojo tam, kad sudarytų bažnyčios vidaus vaizdo modelį. 

Eksperimento metu tyrėjai bažnyčioje išdėstė penkis mikrofonus. Viduje taip pat buvo paliktas vienas garsiakalbis, kuris skleidė tam tikrus garsus skirtingais dažniais, nuo 200 Hz iki 100 kHz. Po to atspindėtas garsas buvo analizuojamas specialiais algoritmais, kurie lygindavo iš kiekvieno mikrofono gautą signalą.

Taip atlikti matavimai leido sudaryti modelį, kurio paklaida siekė vos porą centimetrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius