Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriate arbatą iš mirkomų plastikinių maišelių? Maitinatės mikroplastiku!

Išsiaiškinus, kad vienintelis maišelis kiekviename puodelyje palieka milijardus mikroplastiko dalelių, arbatos mėgėjai paraginti vengti arbatos plastikiniuose arbatos maišeliuose.
Arbata maišelyje
Arbata maišelyje / 123RF.com nuotr.

Kanados mokslininkų grupė išsiaiškino, kad plastikiniai arbatos užplikymo maišeliai 95 °C temperatūroje į kiekvieną puodelį išskiria apie 11,6 mlrd. mažų, nuo 100 nanometrų iki 5 milimetrų dydžio, mikroplastiko dalelių. Tai yra keliomis skaičiaus dydžio eilėmis daugiau, nei vartojant kitokį maistą ir gėrimus.

„Manome, lyginant su kitu maistu, kuriame randama mikroplastiko, tai yra daug“, – sako Nathalie Tufenkji iš McGill universiteto (Kanada). „Valgomosios druskos, kurioje santykinai daug mikroplastiko, viename grame būna apie 0,005 mikrogramus plastiko. Puodelyje arbatos plastiko tūkstančius kartų daugiau, apie 16 mikrogramų.“

Galbūt nuodai

N.Tufenkji su kolegomis Monrealio parduotuvėse ir kavinėse įsigijo keturis skirtingus arbatos paketėlius (jie buvo pagaminti iš nailono ir politetileno teraftalato), išardė ir išplovė juos, palaikė 95 °C temperatūros vandenyje ir tą vandenį analizavo elektroniniu mikroskopu bei spektroskopu. Kontroliniai neišardyti arbatos paketėliai buvo naudoti patikrinti, ar mikroplastiko nepaskleidžia jų ardymas.

Nors vis daugiau mikroplastiko randama geriamajame vandenyje, Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad nėra įrodymų, jog jie kelia grėsmę žmonių sveikatai. Siekdama ištirti potencialų plastiko paketėlių išskiriamų dalelių toksiškumą, N.Tufenkji ir jos kolegos mikroplastiku užterštame vandenyje augino smulkius vėžiagyvius šakotaūsius.

„Dalelės šakotaūsių nenužudė, bet gerokai pakeitė elgesį ir sukėlė vystymosi sutrikimus“, – sako tyrimo vadovė. Tačiau ji priduria, kad, siekiant geriau ištirti galimas grėsmes žmonių sveikatai, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Tačiau iki papildomų tyrimų atlikimo ir rezultatų paskelbimo N.Tufenkji rekomenduoja žmonėms privengti plastikinių arbatos maišelių. „Arbatą galima įsigyti popieriniuose maišeliuose ar birią, taip eliminuojant vienkartinio naudojimo plastikinius paketus“, – teigė mokslininkė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius