Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitam COVID-19 vakcinų platinimui koją kiša aviacijos reikalavimai

Vos tik COVID-19 vakcina bus užbaigta, patikrinta, išbandyta ir patvirtinta, visi norės, kad ji būtų išplatinta greitai. Tai padės toliau vystyti ekonomiką ir sugrįžti prie įprasto gyvenimo būdo. Efektyviausiai vakcinas būtų platinti lėktuvais, bet yra viena problema – temperatūra.
Krovininis lėktuvas
Krovininis lėktuvas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Vakcinų gamybą ir platinimą apibrėžia labai griežti reikalavimai. Tačiau COVID-19 pandemija prie žemės prispaudė labai daug lėktuvų. Oro linijos labiau nori darbo, todėl tikrai sutiktų prisidėti prie COVID-19 vakcinos platinimo. Tačiau tai bus gana sudėtinga.

COVID-19 vakcinos, kurios anksčiau kėlė nerimą dėl ryklių, greičiausiai bus jautrios aplinkos poveikiui. Konkrečiau, jos turės būti transportuojamos šaldytos. Vakcinos genda, todėl jų saugojimui ir gabenimui yra taikomi griežti reikalavimai. Lėktuvuose tai būtų galima padaryti sausu ledu, tačiau, kaip pastebėjo „Emirates SkyCargo“ atstovas Julianas Sutchas, Federalinė aviacijos administracija, kitos civilinę aviaciją reguliuojančios institucijos ir net lėktuvų gamintojai sausą ledą laiko pavojingu kroviniu.

Gamintojų nuotr. /Sausasis ledas
Gamintojų nuotr. /Sausasis ledas

Sausas ledas – tai sušalęs anglies dioksidas. Jo paviršiaus temperatūra yra apie −78,5 °C, dėl ko pavojinga jį liesti plikomis rankomis. Be to, sausas ledas aplinką sočiai pavaišina anglies dvideginiu, kas irgi gali sukelti problemų lėktuve. Įprastas lėktuvas krovinių skyriuje gali turėti tik iki 1000 kg sauso ledo. Daug? Sutchas teigia, kad jei vakcinos tikrai turės būti šaldytos, vienas lėktuvas galės pergabenti „labai labai mažą kiekį“.

Tiesa, oro linijos tikisi, kad šįkart bus daromos išimtys ir į sausą ledą bus žiūrima kitaip. Lėktuvai gali saugiai gabenti ir didesnius sauso ledo kiekius. Tai galima išbandyti ir įrodyti. Be to, kadangi valstybių vyriausybės bus įsijungusios į COVID-19 vakcinų platinimo organizavimą, keisti taisykles turėtų būti lengviau.

Nors vis dar tiriami keli COVID-19 vakcinos kandidatai, „Emirates SkyCargo“ jau aktyviai ruošiasi vakcinų platinimui. Kompanija ruošiasi laikui, kai erdvė jos orlaiviuose bus kur kas paklausesnė. Tikrinama orlaivių būklė, ruošiami terminalai, kalbamasi su techniniu personalu skirtinguose oro uostuose. Be to, planuojami ir maršrutai. Reikalas rimtas ir ne todėl, kad reikia pasaulį gelbėti nuo pandemijos – tiesiog geras pasiruošimas vakcinų platinimui taps konkurenciniu pranašumu, kuris padės aplenkti kitas oro linijas šiuo finansiškai sunkiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius