Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš vandens deguonį išgaunanti kaukė žmonėms po vandeniu leis jaustis kaip žuvims

Pietų Korėjos dizaineris Jeabyunas Yeonas teigia išradęs deguonies kaukę, kuri plaukiant išgauna kvėpavimui reikalingą orą tiesiog iš vandens. Su „Triton“ deguonies respiratoriumi gali būti įmanoma kvėpuoti po vandeniu lyg žuviai.
Iš vandens deguonį išgaunanti deguonies kaukė
Iš vandens deguonį išgaunanti deguonies kaukė / Yanko design nuotr.

Naujasis prototipas be didelių oro balionų ir kitos sunkios technikos  leidžia palaikyti normalų kvėpavimą. Be to, yra kur kas ergonomiškesnis ir optimalesnio dizaino. Reguliatorius susideda iš plastikinio kandiklio, kuris įsitvirtina į burną, ir dviejų, į abi nardymo kaukės puses išsišakojančių, lazdelių, kurios veikia kaip žuvies žiaunos.

Minutei normalaus intensyvumo žmogaus kvėpavimo reikėtų be jokio papildomo siurblio išpumpuoti apie 90 litrų vandens.

Lazdelės tekstūra yra žvynų formos. Po žvynais slepiasi mažos skylutės, skirtos įtraukti vandeniui. Talpyklos viduje esantis filtras nuo vandens atskiria deguonies molekules, o labai galingas mikro kompresorius jas suspaudžia ir pripildo rezervuarą. Likęs bedeguonis skystis yra tiesiog pašalinamas. Panašiai, kaip tai vyksta žuvies ar kitų vandens gyventojų organizme.

Nepaisant tikrai originalios idėjos, ši Jeabyuno Yeono išradimo koncepcija sulaukė daug kritikos. Teigiama, kad vienam žmogaus įkvėpimui reikalingi 35 mg deguonies. Šio kiekio pagaminimui naujasis povandeninis prietaisas turėtų išfiltruoti 5,92 litrus vandens, dirbamas 100 proc. efektyvumu. Todėl minutei normalaus intensyvumo žmogaus kvėpavimo reikėtų be jokio papildomo siurblio išpumpuoti apie 90 litrų vandens, o tai sunkiai įmanoma fiziškai.

Taip pat skeptikų dėmesį atkreipė mokslininko teiginys, kad prietaisas priklauso ir nuo „ateities“ baterijų, kurios turėtų būti 30 kartų talpesnės negu turimos šiandien.

Nors „Triton“ sukėlė daug diskusijų dėl jo efektyvumo, tačiau šis naujas deguonies išgavimo tiesiai iš vandens modelis neabejotinai paskatins mokslininkus ir toliau eksperimentuoti bei ieškoti patogesnių kvėpavimo po vandeniu variantų negu turime šiandien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius