Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškalbingiausi mokslo talentai rungėsi „Šlovės laboratorijos“ scenoje

Šeštadienį Nacionalinėje dailės galerijoje įvyko mokslo komunikacijos konkurso „Šlovės laboratorija“ finalas. Trylika jaunųjų mokslininkų varžėsi tarpusavyje, kas aiškiau ir įdomiau per tris minutes žiūrovams pristatys painiausias mokslo idėjas.
Apdovanoti konkurso „Šlovės laboratorija“ nugalėtojai.
Apdovanoti konkurso „Šlovės laboratorija“ nugalėtojai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Koks cheminis procesas svarbiausias gaminant vyną? Iš kur atsiranda žaibas? Kaip mūsų akys atpažįsta spalvas? Šiuos ir kitus mokslo reiškinius „Šlovės laboratorijos“ dalyviai bandė paaiškinti taip, kad suprastų kiekvienas.

Konkurso nugalėtojas atstovaus Lietuvai tarptautiniame „Šlovės laboratorijos“ konkurse, kuris birželį vyks Jungtinės Karalystės Čeltenhamo mokslo festivalyje. Praėjusių metų nacionalinio konkurso laimėtoja medicinos doktorantė Violeta Araminaitė šiame konkurse pateko tarp dešimties geriausių pasaulio mokslininkų. Savo favoritą balsuodami išrinks ir žiūrovai.

„Prieš keliasdešimt metų mokslo komunikacijos paskirtis buvo tiesiog pateikti faktą. Šiais laikais  paskirtis išsiplėtė: turime visuomenei pagrįsti  mokslinių tyrimų rezultatus, kad ji darytų sprendimus, remdamasi ne gandais, ne suinteresuotų grupių pametama dezinformacija, bet patikrintomis mokslo žiniomis ir išvadomis, – sakė „Šlovės laboratorijos“ konkurso komisijos narys dr. Gintaras Valinčius.  – Pavyzdžiui, 2013 metų  „Šlovės laboratorijos“ laimėtoja su labai subtiliu humoru įrodė, kad mokslas nepalaiko daugelio teiginių, remiantis kuriais vartotojams reklamuojant bandomas parduoti vanduo, kurio savybės nėra geresnės nei įprastas krano vanduo.“

Konkurse dalyvavotiksliųjų ir medicinos mokslų studentai, mokytojai ir dėstytojai iš įvairių Lietuvos universitetų. Jų pasirodymus vertino mokslininkų ir komunikacijos profesionalų komisija, kurioje – VU Biochemijos instituto Bioelektrochemijos ir biospektroskopijos skyriaus vedėjas doc. dr. Gintaras Valinčius, KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakultetą fakulteto Fizikos katedros habilituotas fizinių mokslų daktaras prof. Arvaidas Galdikas, žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius Aurelijus Katkevičius ir VDU Kauno botanikos sodo direktorė ir Biochemijos ir biotechnologijų katedros profesorė, gamtos mokslų daktarė Vida Mildažienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius