Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italų mokslininkas mano galintis persodinti žmogui galvą

Medicinos mokslų daktaras Sergio Canavero iš Turino universiteto (Italija) neseniai paskelbė mokslinį straipsnį, kuriame apibūdino žmogaus galvos persodinimo operaciją. Pasak jo, esamomis medicinos išsivystymo sąlygomis tai visiškai įmanoma, nors ir daug lėšų reikalaujanti, procedūra, rašoma TheVerge.com.
Operacinė
Operacinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atviros prieigos moksliniame žurnale „Surgical Neurology International“ publikuotame straipsnyje medikas detaliai aprašo visą galimos operacijos eigą, kurios metu galvos nupjovimas su itin aštriu peiliu būtų atliktas taip, kad atsivėrę du stuburo kanalai galėtų būti sėkmingai prijungti prie kito žmogaus kūno. Būtent dėl nugaros smegenų sujungimo problemų šiuo metu tokia operacija yra sunkiai įmanoma, tačiau S.Canavero mano, kad dabartinės medicinos technologijos tokio darbo atlikimui yra pažengusios pakankamai.

Savo procedūrą mokslininkas grindžia Amerikiečių neurochirurgo Roberto White‘o ir jo vadovaujamos komandos dar 1970 m. makakoms atlikta galvos persodinimo operacija. S.Carnavero numatytoje operacijos koncepcijoje numatoma tiksliai nupjovus žmogaus galvą atšaldyti ją kartu su atsivėrusia nugaros smegenų dalimi iki 18 laipsnių pagal Celsijų, tuomet išsiurbti iš jos visą kraują, o galiausiai sujungti stuburo kanalus naudojant specialų neorganinį polimerinį junginį. Pasak mediko, tokios operacijos jau buvo sėkmingai atliktos su šunimis ir jūrų kiaulytėmis.

S.Canavero teigia, kad daugiausia sunkumų turėtų kilti sujungiant galvos smegenų nervinių ląstelių tinklą su tuo, kuris yra kūne, tačiau chirurgas pažymi, kad net kelių teisingai sujungtų ląstelių turėtų pakakti kai kuriems valingiems paciento judėjimo veiksmams atlikti. Iš nugaros smegenų kylanti natūrali elektrinė stimuliacija taip pat turėtų paskatinti plastiškumo tarp nervinių ląstelių atsiradimą – neuronų tinklo persitvarkymas padėtų galvai „perprasti“, kaip valdyti naują kūną.

Italų mokslininkas mano, kad jo numatyta galvos persodinimo operacija turėtų kainuoti 8,5 mln. svarų sterlingų, o užtrukti apie 36 valandas – pats galvos persodinimas neturėtų tęstis ilgiau nei valandą, o tiek donorui, tiek recipientui galvos turėtų būti nupjautos tuo pat metu, rašoma „The Telegraph“. Pasak S.Canavero, šiam darbui atlikti reikėtų 100 medikų komandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius