Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kariuomenė siekia pakartoti Jėzaus vertą stebuklą: balos vandenį paversti infuziniu Ringerio tirpalu

Ringerio laktato tirpalas, dar vadinamas natrio laktato tirpalu arba Hartmanno tirpalu, yra labai svarbus infuzinis skystis, dažnai naudojamas karo lauke. Su savimi neštis dideles skysčio atsargas yra nepraktiška, o kartais ir neįmanoma. Tai iš kur jo gauti viduryje nusiaubto mūšio lauko? JAV norėtų prietaiso, kuris Ringerio tirpalą galėtų pagaminti kone iš bet kokios balos vandens.
Kraujo praradimą kompensuojantys tirpalai pradedami leisti dar medicininės evakuacijos metu
Kraujo praradimą kompensuojantys tirpalai pradedami leisti dar medicininės evakuacijos metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Medicina Evakuacija

Ringerio tirpalas įprastai lašinamas lašinėmis. Kai kokioje nors nuotraukoje ar filme matote prie karo lauke sužeistojo palinkusį mediką, iškėlusį lašinę, žinokite, kad ten viduje greičiausiai yra Ringerio tirpalas.

Jį sudaro natrio chloridas, natrio laktatas, kalio chloridas, kalcio chloridas ir vanduo. Ringerio tirpalas yra naudojamas pakeisti prarastiems kūno skysčiams ir elektrolitams, kai žmogus neteko daug kraujo. Juo taip pat plaunamos akys po įvairių cheminių nudegimų.

Kaip pastebėjote, Ringerio tirpalą sudaro daug medžiagų. Pasigaminti jo sudėtingomis sąlygomis tiesiog nepavyks, todėl karo lauko medikai jo pasiima su savimi.

Tiesą sakant, vieno litro Ringerio tirpalo maišeliai gaminami laboratorijose ir į karštuosius pasaulio kraštus keliauja kartu su pajėgomis, pavyzdžiui, iš JAV. Tai – didelis svoris ir logistinis iššūkis, tačiau kartu tai yra būtina. Manoma, kad ateityje atskiros karinės bazės turės būti labiau savarankiškos, vengiant logistikos košmarų ir dėl priešo kapojamų tiekimo grandinių.

Tam, kad Ringerio tirpalo, taip gyvybiškai reikalingos nemažai kraujo praradusiems kariams, nepritrūktų, JAV Sausumos pajėgos nori turėti mobilią jo gaminimo įrangą. Pernai jau buvo sukurtas prototipas – vos 5 kg sveriantis mažo lagamino dydžio aparatas. Jis bet kokį natūralų vandenį (iš balos ar šulinio) gali paversti Ringerio tirpalu. Vienas litras tirpalo pagaminamas per maždaug 6 minutes.

Žinoma, tam naudojami koncentratai, tačiau jų galima atsivežti labai daug, nes jie užima palyginti nedaug vietos. Per prietaisą tekantis vanduo yra valomas filtrais, tuomet į jį preciziškai įterpiamas koncentratas. Galiausiai vanduo pilamas į lašinės maišelius. Šis procesas yra greitas ir nereikalaujantis žmogaus kontrolės, tačiau įrenginys mūšio laukui dar nėra paruoštas.

Karo medicina vis tiek yra medicina ir tai reiškia, kad šį įrenginį turės patvirtinti JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA). Prognozuojama, kad reikės bent 1–2 metų, kad prototipas virstų serijinės gamybos prietaisu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius