-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jonvabaliai ne tik švyti, bet ir skleidžia aukšto dažnio garsus – kam jiems tai?

Tel Avivo bei Vietnamo mokslų ir technologijų akademijos mokslininkai keliavo po tropinius miškus, juose fiksuodami aukšto dažnio garsus. Tuose įrašuose jie nesitikėjo pastebėti jonvabalių. Bet dabar mokslininkai mano, kad žino, kodėl šviečiantys vabzdžiai skleidžią tokį garsą.
Jonvabaliai miške
Jonvabaliai miške / 123RF.com nuotr.

Perspėjimai

Jonvabaliai mums geriausiai žinomi dėl savo švytinčios uodegos. Joje vyksta oksidacijos reakcija, kurios metu konvertuojamas liuciferinas ir išskiriama šviesa. Manoma, kad jonvabaliai šviečia ieškodami poros – taip naktį jie yra lengviau pastebimi.

Šiaip vamzdžiai nemėgsta būti pastebėti, ypač naktį. Taip jie tampa lengvu grobiu paukščiams ir kitiems gyvūnams. Tačiau mokslininkai mano, kad galbūt jonvabalių šviesa veikia ir kaip perspėjimas, nes jie šiaip yra toksiški ir neskanūs.

Bet yra gyvūnų, kurie tokio perspėjimo nepaiso. Pavyzdžiui, šikšnosparniai savo ribotos regos medžioklei nenaudoja, todėl iš šviečiantys jonvabalių pilveliai jiems nei padeda, nei trukdo. Ir štai dėl ko, kaip mano mokslininkai, jonvabaliai skleidžia aukšto dažnio kakofoniją.

Tie labai aukšto dažnio garsai jonvabaliams tampa savotišku kamufliažu, kuris neleidžia šikšnosparniams tiksliai nustatyti vabzdžių vietos ar skrydžio krypties. Tiesa, kol kas tai – tik hipotezė. Tačiau tas sparnais keliamas garsas yra tokio aukšto dažnio, kad jo negirdėtų ir patys jonvabaliai. Tai reiškia, kad komunikacijai su gentainiais tas garsas nėra naudojamas.

Jonvabalis
Jonvabalis

Pasaulyje yra apie du tūkstančiai jonvabalių rūšių, Lietuvoje aptinkamos dvi – paprastasis ir trumpasparnis. Tą aukšto dažnio kamufliažą mokslininkai kol kas aptiko keturiose jonvabalių rūšyse. Kol kas jie negali pasakyti, ar tai evoliucijos eigoje išsivysčiusi apsauga ar tiesiog atsitiktinumas, susijęs su jonvabalių sparnų forma ir judesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius