Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodasis grybelis smegenyse – šiurpi infekcija Indijoje siejama su COVID-19 gydymu

Indija šiuo metu išgyvena didžiulę COVID-19 bangą. Tačiau net pasveikę nuo šios virusinės infekcijos negali atsikvėpti – gydytojai pastebi, kad tarp buvusių COVID-19 pacientų plinta pavojinga grybelinė infekcija.
Koronavirusas
Smegenys / 123RF.com nuotr.

Mukormikozė – tai pakankamai reta grybelinė infekcija, prasidedanti sinusuose, bet galinti išplisti ir į smegenis. Tiesa, nors ši infekcija yra reta, grybo rūšis yra net labai dažna. Tiesiog įprastai su tuo susitvarko žmogaus imuninė sistema ir liga neprasideda. Tačiau kai imuninė sistema yra nusilpusi, mukormikozė yra labai pavojinga.

Indijoje dabar pastebimas mukormikozės atvejų šuolis – serga COVID-19 pacientai ir nuo šios ligos pasveikę žmonės. Mukormikozė pražudo apie pusę pacientų, todėl gydytojai skubiai ieško protrūkio priežasčių. Atrodo, kad jis gali būti siejamas su COVID-19 gydymu.

Gydytojai Indijoje (ir kitose šalyse) COVID-19 pacientus kartais gydo steroidais. Žinoma, ne visada, o tada, kai to reikia – steroidai gelbėja gyvybes. Tačiau tuo pačiu jie užgniaužia imuninę sistemą ir, kaip dabar aiškėja, pablogina organizmo galimybes kovoti su grybelinėmis infekcijomis.

123rf.com nuotr./Daktaras žiūri į galvos rentgeno nuotraukas
123rf.com nuotr./Daktaras žiūri į galvos rentgeno nuotraukas

Didžioji mukormikozės pacientų dalis Indijoje – diabetikai. Diabetas ir taip blogina imuninės sistemos darbą ir yra vienas iš COVID-19 komplikacijų rizikos veiksnių. Prie to pridėkite pačią COVID-19 ligą bei steroidinį gydymą ir, atrodo, taps aišku, kodėl Indijoje vis daugėja mukormikozės atvejų. Gydymas nuo mukormikozės yra sudėtingas, kartais prireikia chirurginių operacijų, pavyzdžiui, akies, dalies kaukolės ar net smegenų audinio pašalinimo.

Mokslininkai yra sutrikę dėl mukormikozės proveržio Indijoje. Galima pastebėti, kad jį sukėlė COVID-19 padariniai – nusilpęs žmonių imunitetas. Tačiau per pirmąją COVID-19 bangą mukormikozės atvejų šuolis nebuvo fiksuojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius