Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas dažniausiai tampa uodų taikiniu? Pritraukia net atodūsiai

Uodai – neabejingi madai, nes dažniau sugelia žmones, apsirengusius tam tikrų spalvų drabužiais, teigia mokslininkai. Taip pat nustatyta, kad viena kraujo grupė jiems yra patrauklesnė nei kitos, o mūsų iškvepiamą orą jie užuodžia būdami kone už pusšimčio metrų.
Uodai pernešantys zikos virusą
Uodai

Mokslininkai jau kurį laiką bando atsakyti į klausimą, kodėl vienus žmones uodai puola labiau nei kitus. Londono mokslininkai ryžosi vienam ne itin maloniam eksperimentui.

Norėdami patikrinti, ar genetika susijusi su mūsų patrauklumu uodams, Londono universiteto Higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos mokslininkai surinko apie 200 porų nešvarių kojinių. Tokiu būdu jie siekė išsiaiškinti, kokios pėdų išskiriamos medžiagos veikia kaip atstumiančios, o kurios vabzdžius traukia.

Tyrimui panaudotos dvynių dėvėtos kojinės. Taip yra todėl, kad jau buvo atliktas tyrimas su dvyniais, kurio išvadose teigiama, jog identiškus dvynius uodai sugėlė labiau nei neidentiškus. Naujame tyrime dalyvavo 100 dvynių iš Gambijos bei Jungtinės Karalystės.

Tyrimui vadovaujantis medicinos entomologas Jamesas Loganas sako, kad mažai žinoma apie genetines priežastis, darančias mus patraukliais uodams. „Jei galėsime identifikuoti konkrečius genus, galbūt galėsime sukurti preparatus, padedančius organizmui išskirti vadinamuosius natūralius repelentus, atstumiančius uodus“, – sako jis ir tikisi, kad jau netrukus galės pasidalyti tyrimo išvadomis.

Kas traukia uodus?

Tiesa, tai ne pirmas tyrimas, kuriuo bandoma nustatyti, kodėl kai kurie žmonės tokie „skanūs“ uodams. Ankstesnių tyrimų išvados rodo, kad yra kelios priežastys, kodėl uodai vienus puola dažniau nei kitus.

  • Žmonės, iškvepiantys daugiau anglies dioksido, uodus domina labiau. Šį junginį uodai gali užuosti būdami už 48 m. Pastebėta, kad aukštesni žmonės anglies dioksido iškvepia daugiau, todėl jie dažniau tampa uodų taikiniu. Kadangi kvėpuojame pro nosį, uodams itin patrauklios mūsų galvos ir naktimis tenka klausytis erzinančio zyzimo į ausį.
  • Uodai gali užuosti ne tik anglies dioksidą, bet ir kitas medžiagas, išsiskiriančias prakaituojant. Stiprus kvapas padeda uodams lengvai surasti aukas. Manoma, kad daugelis prakaito sudėtyje esančių rūgščių, pavyzdžiui, pieno rūgštis, jiems itin patinka. Tiesa, nustatyta, kad kai kurios uodų rūšys labiau susigundo mūsų kojų kvapu, kitos – pažastų.
  • Kraujo grupė. Veikiausiai uodams svarbu, kokį kraują siurbti. Nustatyta, kad dažniausiai sugelti būna žmonės, turintys 0 kraujo grupę, o rečiausiai – turintys A grupės kraujo.
  • Geriantys daugiau alaus. Kol kas neaišku, kaip uodai pajaučia etanolį, tyrimai rodo, kad net ir nedidelis kiekis alkoholio gali žymiai padidinti uodų susidomėjimą.
  • Nėščios moterys, turintys antsvorio ar nutukę žmonės labiau traukia uodus ir moskitus. Manoma, kad taip yra dėl lėtos jų medžiagų apykaitos.
  • Mokslininkai juokauja, kad uodai yra neabejingi madai. Jie greičiau jus pastebės, jei dėvėsite drabužius, išskiriančius jus iš aplinkos. Be to, tamsios spalvos (juoda ar labai tamsi mėlyna) bei raudona pritraukia daugiau vabzdžių. Todėl balti marškinėliai ilgomis rankovėmis ir šviesio kelnės gali sumažinti uodų įgėlimo riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius