-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chemijos eksperimentas: kas nutiks hidrofobinio smėlio įbėrus į vandenį?

Smėlis, rodomas BBC laidos vaizdo įraše, iš pirmo žvilgsnio niekuo nesiskiria nuo įprastinio. Tačiau, kaip galima matyti dar 2012 m. BBC rodytoje klausimų laidoje QI, viskas čia kiek sudėtingiau, rašo sciencealert.com.
Vandens stiklinė, kurios apačioje guli hidrofobinis smėlis
Vandens stiklinė, kurios apačioje guli hidrofobinis smėlis / Youtube nuotr.

Eksperimentas pradedamas tuomet, kai laidos vedėjas į vandens stiklinę įberia įprastinio raudono smėlio, kur šis vandens paviršiuje suformuoja ploną, plaukiojantį sluoksnį. Tuomet vedėjas įkiša pirštą į vandenį ir šis kiaurai smėlio nepereina, o smėlio grūdeliai suformuoja apsauginį jo odos sluoksnį, tad pirštas lieka visiškai sausas.

Tokį eksperimentą labai paprasta pakartoti namuose. Viskas ko jums reikia – truputis smėlio ir vandeniui atsparaus purškalo.

Eksperimentas keistesnis pasidaro tuomet, kai į stiklinę įberiama krūva melsvo smėlio, o jį palietus pirštu susiformuoja stingdanti it iš kito pasaulio atrodanti struktūra, kuri nusėda stiklinės apačioje. Tačiau kai jis šią struktūrą nori išimti su šaukšteliu, ji vėl virsta sausu smėliu.

Tokį eksperimentą labai paprasta pakartoti namuose. Viskas ko jums reikia – truputis smėlio ir vandeniui atsparaus purškalo.

Smėlį reikia šiek tiek prasklaidyti ir išpurkšti jį vandeniui atspariais chemikalais. Kai tik smėlis išdžius, tapsite hidrofobinio smėlio savininku.

Taip mat galima įsigyti eksperimentui jau paruošto smėlio. Jis sudarytas iš paprasto paplūdimio smėlio, sumaišyto su mažomis silicio dalelėmis. Tuomet šis junginys yra paveikiamas trimetilsilanolio garais, kuris suriša silicio daleles.

Hidrofobiniu skysčiu padengtas smėlis darys viską, kad tik išvengtų kontakto su vandeniu – netgi formuos keistas sudėtis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius