Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutiktų, jei žemėje nebeliktų grybų?

Kas nutiktų, jeigu staiga išnyktų visi pasaulio grybai, arba jei jie iš viso nebūtų atsiradę? Pasirodo, poveikis būtų daug reikšmingesnis, nei galima pagalvoti. Apie tai, kaip grybų išnykimas paveiktų mediciną, ekosistemą ir mūsų gyvenimus pasakoja Mikologas dr. Jonas Kasparavičius.

Pasaulis be grybų – ne toks ir žavingas

Jei pasaulyje imtų ir išnyktų visi grybai, linksma nebūtų.

Visų pirma, greičiausiai pradėtu džiūti medžiai, kadangi patys smėlingose vietovėse neapsirūpintų drėgme. Kalbant apie medžius, sulėtėtų jų irimo procesas – išvirtę medžiai nesupūtų, kadangi juos pagrinde ardo grybai. Tokiu atveju išvirtę ir stovintys medžiai užblokuotų dauguma pravažiavimų ir praėjimų.

Tiesa, būtų ir pliusų – galbūt turėtume daugiau akmens anglies, nes puvimo proceso neapimtus medžius tektų užkasti po žeme, taip sudarant sąlygas akmens angliai gamintis.

Jeigu grybų nebūtų buvę iš viso, šiandien galėtume nežinoti, ką reiškia pelėsis. Nors iš pradžių ši mintis skamba viliojančiai, reikia prisiminti, kad pelėsio dėka atrasti antibiotikai ir padaryta pažanga medicinoje.

Išnyktų gyvūnai, dingtų gira

Išnykus grybams dingtų alus, gira, nes jiems pagaminti reikalingos mielės. Mums pažįstama duona taip pat pasikeistų – reiktų permąstyti esamus kulinarinius receptus.

Be kepurėtuojų grybų išnyktų ir visi jais mintantys gyvūnai. Iš pradžių to nepastebėtume, bet gamtoje, išnykus vienai rūšiai, ima nykti visos ekosistemos – įvyksta tarsi griūnančio kortų namelio reakcija.

123RF.com nuotr./Grybai
123RF.com nuotr./Grybai

O ir dauguma mums žinomų ekosistemų atrodytų visiškai kitaip – medžiai pakeistų formas, nes iki šiol gyveno darnoje, prisitaikę prie grybų.

Pats grybas, kurį mes matome, yra tik nedidelė grybienos dalis. Pavyzdžiui, be grybų liūtys dar dažniau išplautų dirvožemį, nes po žeme esanti grybiena šiuo metu jį sustiprina.

Daugiau žiūrėkite laidoje „O kas, jeigu?“:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius