Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra pagrindiniai dezinformacijos apie COVID-19 skleidėjai pasaulyje?

Dezinformacija apie koronavirusą po pasaulį išplito kur kas labiau nei pats koronavirusas: užsikrėtusiųjų kiekis sudaro vos nedidelę žmonių populiacijos dalį, bet dezinformacija pasiekė bemaž kiekvieną internetu besinaudojantį asmenį ar asmenį, kuris pažįsta besinaudojantį internetu.
Melagio simbolis - ilganosis Pinokis
Melagio simbolis - ilganosis Pinokis / Vida Press nuotr.

Ar virusas buvo sukurtas tyčia, bet dėl neatsargumo ištrūko iš laboratorijos? O gal jis buvo sukurtas kaip biologinis ginklas ir pandemija yra suplanuota? Naujienų agentūra AP rašo, kad viešų abejonių šia tema paskleista iš tiesų daug, o nemaža žmonių dalis klaidinančiomis istorijomis nuoširdžiai tiki.

Klausimai apie koronaviruso kilmę iš tiesų yra svarbūs. O temos aktualumas tapo itin derlinga dirva sąmokslo teorijoms vešėti. Mat kai užtikrintų žinių nėra, prikuriama daugybė nebūtinai teisingų idėjų, išnaudojamų propagandos tikslais.

Viešojoje erdvėje virusų ekspertais yra vadinami jokiais mokslinių tyrimų duomenimis nesiremiantys ir nieko bendro su virusologija neturintys profesoriai. Anoniminiai socialinių tinklų veikėjai prisistato aukšto lygio žvalgybos institucijų atstovais. O įvairių politinių tikslų turinčios vyriausybės – Kinijos, Irano, Rusijos ar JAV – vienus ar kitus klaidingus teiginius sustiprino ir išplatino siekdamos savų interesų.

Agentūra AP, bendradarbiaudama su Atlanto tarybos Skaitmeninių teisminių tyrimų laboratorijos ekspertais, vykdė devynių mėnesių trukmės tyrimą, kurio tikslas buvo identifikuoti asmenis ir organizacijas, labiausiai prisidedančius prie klaidinančios informacijos apie koronaviruso kilmę kūrimo ir platinimo.

Šių veikėjų pareiškimai sulaukė tiesiog sprogstamos reakcijos, nors faktinio pagrindo jų teiginiams nebuvo. Tai – dezinformacijos superplatintojai.

Francis Boyle'as

Kas jis? Harvardo universitete išsilavinimą įgijęs Ilinojaus universiteto teisės profesorius F.Boyle'as buvo vienas iš 1989 m. įstatymo, draudžiančio biologinius ginklus, autorių ir konsultavo Bosnijos ir Hercegovinos bei Palestinos savivaldos institucijas.

„Scanpix“/AP nuotr./Francis Boyle'as
„Scanpix“/AP nuotr./Francis Boyle'as

F.Boyle'o išsilavinimas niekuo nesusijęs su biologija ar virusologija, tačiau jis jau daugelį metų kritikuoja įvairius patogenų mokslinius tyrimus. Jis yra tvirtinęs, kad Izraelio žvalgyba prisidėjo prie 1993 metais įvykusių sprogimų Pasaulio prekybos centre, kad SARS, kiaulių gripas ir Ebola yra genetiškai modifikuoti patogenai, kad Vakarų Nilo virusas ir Laimo liga ištrūko iš biologinio ginklo kūrimo laboratorijų JAV. Jis taip pat teigė, kad „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas prisidėjo prie Zikos viruso platinimo.

Teiginiai apie COVID-19: F. Boyle'as teigia, kad naujasis koronavirusas yra genetiškai užprogramuotas biologinis ginklas, ištrūkęs iš aukšto saugumo lygio laboratorijos Uhane, Kinijoje. Jis laikosi nuomonės, kad virusui būdingi nanotechnologinių modifikacijų požymiai ir įterptų ŽIV viruso baltymų pėdsakai. Jis tvirtina, kad prie viruso kūrimo prisidėjo ir JAV mokslininkai bei kad tūkstančiai gydytojų, mokslininkų ir išrinktų politikų susimokė nuslėpti tiesą apie virusą.

F.Boyle'as tokius savo teiginius naujienų organizacijoms ir asmeniniams kontaktams elektroniniu paštu išsiuntinėjo 2020 m. sausio 24 dieną. Tą pačią dieną jį pakalbino tinklalaidės „Geopolitics and Empire“ vedėjas. Šią tinklalaidę pacitavo menkai žinoma svetainė „GreatGameIndia“, o tuomet išgalvotų žinių sklidimas nutrūko nuo grandinės. F.Boyle'o komentarus karto Irano valstybinės televizijos, Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida, kraštutines pažiūras skleidžiančios svetainės JAV ir visame pasaulyje. Visus šiuo teiginius jis atkartojo ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų veikėjo Alexo Joneso laidoje „Infowars“.

Įrodymai? F.Boyle'as savo teiginius argumentuoja netiesioginiais įrodymais: Uhane, Kinijoje veikia 4 biologinio saugumo lygio laboratorija; istoriškai yra pasitaikę atvejų kai laboratorijoje tiriami patogenai ištrūksta į aplinką; jis pats yra įsitikinęs, kad pasaulio vyriausybės dalyvauja biologinio ginklo kūrimo lenktynėse.

4 biologinio saugumo lygio laboratorijos (BSL4 laboratorijos) – mokslinių tyrimų įstaigos, kuriose laikomasi pačių griežčiausių biologinio saugumo priemonių.

„Man atrodė akivaizdu, kad virusas atkeliavo iš Uhano BSL4“, – naujienų agentūrai AP savo teiginius pagrindė F.Boyle'as. Oficialų išaiškinimą, kad virusas pradėjo plisti Uhano maisto turguje, jis kritikuoja kaip „visišką nesąmonę“.

Pasaulio sveikatos organizacijos mokslininkai priėjo išvados, jog itin menkai tikėtina, jog virusas ištrūko iš laboratorijos Uhane, o kiti mokslininkai po genetinių tyrimų išplatino išvadas, kad jokių genetinės modifikacijos požymių viruse nėra.

„GreatGameIndia“

Kas tai? Interneto svetainė, tapusi viena pirmųjų platintojų teorijos, jog koronavirusas yra sukurtas tyčia.

2020 m. sausio 26 d. šioje svetainėje publikuotą tekstą, pavadintą „Coronavirus bioweapon-How China Stole the Coronavirus From Canada and Weaponized It“, perpublikavo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų finansinių naujienų tinklaraštis „Zero Hedge“, socialiniuose tinkluose išplatinęs ją tūkstančiams skaitytojų. Vėliau tą pačią žinią „pasigavo“ JAV konservatoriškų pažiūrų svetainė „RedStateWatcher“, pritraukusi daugiau nei 6 mln. reakcijų į įrašą.

COVID-19 teiginiai: svetainė „GreatGameIndia“ tvirtina, kad naujasis koronavirusas, nusinešęs daugiau nei 2 mln. gyvybių visame pasaulyje, pirmiausiai buvo aptiktas Saudo Arabijos piliečio plaučiuose, persiųstas į laboratorijas Nyderlanduose ir vėliau Kanadoje, iš kur buvo pavogtas Kinijos mokslininkų. Straipsnis grindžiamas Izraelio karinės žvalgybos buvusio pulkininko leitenanto Dany Shohamo, kuris pagal išsilavinimą yra virusologas, spekuliacijomis.

Buvo cituojami konservatyvių pažiūrų JAV laikraštyje „The Washington Times“ publikuoti D.Shohamo pasvarstymai, kad COVID-19 sukeliantis virusas yra susijęs su biologinio ginklo tyrimais. Tame straipsnyje yra ir D.Shohamo citata, nurodanti, kad nėra jokių įrodymų, kurie palaikytų idėją, jog virusas ištrūko iš laboratorijos, bet svetainė „GreatGameIndia“ į savo straipsnį tos dalies neįtraukė.

„GreatGameIndia“ bendraįkūrėjas Shelley Kasli elektroniniame laiške gynė tą straipsnį. „Mes pasitikime savo ataskaita. Tiesą sakant, neseniai publikuoti kanadiečių dokumentai sutapo su mūsų atrasta informacija apie Kinijos mokslininkus... Daug informacijos yra vis dar įslaptinta“, rašė jis.

Įrodymai? Veikiausiai pirmasis žmogus koronavirusu užsikrėtė nuo gyvūno, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija, kartu pridurdama, jog alternatyvi versija, kad virusas ištrūko iš virusologijos laboratorijos Kinijoje, yra labai menkai tikėtina.

JAV mokslininkų grupė taip pat priėjo išvados, kad virusas yra natūralios kilmės. Savo išvadas jie grinė SARS-CoV-2 genomo tyrimais ir panašumu į SARS virusą. Kolumbijos universiteto (JAV) mikrobiologijos ir imunologijos profesorius Vincentas Racacaniello, tyrinėjęs šį virusą nuo pat pirmos jo genų sekos surašymo, sakė, jog akivaizdu, kad virusas nėra nei genetiškai sukurtas, nei tyčia ar netyčia išleistas iš laboratorijos.

„Tai yra dalykas, kuris akivaizdžiai perėjo natūralios atrankos procesą. Yra du pavyzdžiai, kurių genų seka mums sako, kad žmonės nesikišo į šio viruso atsiradimą, nes jie nebuvo žinomi mokslui“, – sakė profesorius.

Globalizacijos tyrimų centras

Kas tai? Monrealyje (Kanada) įsikūręs centras publikuoja straipsnius pasaulio politikos ir įstatymų temomis, tačiau nevengia ir sąmokslo teorijų apie skiepus ar 2001 m. rugsėjo 11 d. teroristinius išpuolius. Centrui vadovauja Michelis Chossudovsky – Otavos universiteto (Kanada) buvęs profesorius ir sąmokslo teoretikas, kuris yra tvirtinęs, jog JAV kariuomenė geba kontroliuoti orus.

Globalizacijos tyrimų centras publikuoja viso pasaulio autorių parašytus tekstus. Daugelis tų autorių platino nepagrįstas idėjas apie protrūkio kilmę. Pavyzdžiui, pernai vasarį buvo publikuotas interviu su Igoriu Nikulinu, kuris tikino, kad koronavirusas yra JAV sukurtas biologinis ginklas, sukurtas Kinijos gyventojams naikinti.

Šio centro interneto svetainė „globalresearch.ca“ tapo svarbia plačios Rusijos dezinformacijos ir propagandos skleidimo ekosistemos dalimi, platino įvairias JAV žalingas sąmokslo teorijas, 2020 m. ataskaitoje nurodė JAV Valstybės departamentas, nustatęs, kad septyni iš tariamų šio centro straipsnių autorių net neegzistuoja – jų straipsniai buvo sukurti Rusijos karinės žvalgybos pastangomis.

Teiginiai apie COVID-19: nors šis centras yra publikavęs ne vieną straipsnį apie naująjį koronavirusą, vienas straipsnis – teigęs, kad virusas atsirado JAV – patraukė aukščiausių Kinijos politinių veikėjų dėmesį.

Kovo 12 d. Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas per tviterį atkartojo straipsnį, publikuotą šio centro. Straipsnio pavadinimas: „China’s Coronavirus: A Shocking Update. Did The Virus Originate in the US?“.

„Šis straipsnis yra labai svarbus kiekvienam iš mūsų. Prašau perskaityti ir platinti. COVID-19: nauji įrodymai, kad virusas kilo JAV“, – ne pačia taisyklingiausia anglų kalba tviteryje rašė Kinijos atstovas.

Taip pat jis tviteryje teigė: „Gali būti, kad epidemiją į Uhaną atnešė JAV kariuomenė. Būkite skaidrūs! Paviešinkite savo duomenis! JAV privalo pasiaiškinti“.

Straipsnis, kurio autorius yra Larry Romanoffas, parašęs ir daug kitų Globalizacijos tyrimų centro publikuotų medžiagų, cituoja kelias paneigtas teorijas, įskaitant tą, jog JAV kariuomenė virusą į Kiniją įvežė 2019 m. vykusių Pasaulio kariuomenių žaidynių metu. L.ROmanoffas daro išvadą, kad „jau įrodyta“, jog virusas atsirado ne Kinijoje, nors mokslo bendruomenė vis dar teigia, kad viruso kilmės šalis yra Kinija.

Įrodymai? Pasaulio sveikatos organizacija priėjo išvados, kad koronavirusas radosi Kinijoje, kur buvo registruoti pirmieji to viruso sukeltos ligos atvejai ir pirmosios pacientų mirtys. Iki šiol nėra jokių duomenų, kurie rodytų, jog virusas į Kiniją būtų importuotas iš JAV.

M.Chossudovsky ir L.Romanoffas nereagavo į agentūros AP prašymus pakomentuoti. L.Romanoffo biografijoje nurodoma, jog jis yra Fudano universiteto Šanchajuje (Kinija) kviestinis profesorius, nors universiteto personalo sąraše jo pavardės nėra. Universitetas taip pat nereagavo į agentūros AP prašymus paaiškinti situaciją su L.Romanoffo įdarbinimu.

Vėliau pavasarį L.Romanoffo straipsnio publikavimas buvo atšauktas, bet Z.Lijiano žinutė tviteryje liko.

Igoris Nikulinas

Kas jis? Keturis kartus nesėkmingai rinkimuose dalyvavęs I.Nikulinas yra dažnai cituojamas Rusijos valstybinės žiniasklaidos ir kraštutinių pažiūrų vakarietiškos žiniasklaidos, nurodant, kad jis yra biologas ir buvęs ginklų inspektorius Irake, dirbęs praėjusio amžiaus pabaigoje suburtoje JTO komisijoje, tyrusioje biologinius ir cheminius ginklus.

„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Nikulinas
„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Nikulinas

Teiginiai apie COVID-19: I.Nikulinas tvirtina, kad virusą sukūrė JAV ir kad jo paskurtis – atakuoti Kiniją. Tokį įsitikinimą jis pirmą kartą paviešino 2020 m. sausio 20 d. straipsnyje, kurį publikavo Rusijos valdžios kontroliuojama svetainė „Zvezda“, siejama su Rusijos kariuomene. Nuo praėjusių metų sausio 27 d. iki balandžio pabaigos jis įvairiose valstybės kontroliuojamų televizijos laidose pasirodė ne mažiau nei 18 kartų.

Kuomet virusas pradėjo plisti ir JAV, I.Nikulinas pakeitė savo giesmę. Naujoji jo versija – kad „globalistai“ naudoja virusą kaip priemonę pasaulio populiacijai mažinti.

I.Nikulinas praeityje yra palaikęs nuomonę panaudoti klaidingą informaciją kaip ginklą prieš JAV. Jis savo svetainėje kelia idėją, kad JAV sukūrė ŽIV virusą kaip priemonę susilpninti Afriką. Ši idėja atkartoja dar sovietinės žvalgybos XX a. devintame dešimtmetyje vykdytos dezinformacijos kampanijos, pavadintos „Operation INFEKTION“, esminius elementus.

„Jeigu įrodysite ir paskelbsite, kad virusas buvo sukurtas amerikietiškose laboratorijose, amerikiečių ekonomika žlugs dėl milijardinių ieškinių, kuriuos pateiks milijonai AIDS nešiotojų visame pasaulyje“, – rašė I.Nikulinas.

Įrodymai? I.Nikulinas nepateikia jokių įrodymų savo teiginiams pagrįsti. Pagrindo abejoti jo žodžių patikimumu – apstu.

Buvęs JTO ginklų inspektorius Richardas Butleris, kuriam vadovaujant I.Nikulinas teigia dirbęs ginklų kontrolės komisijoje, tvirtino, kad jokio Nikulino neprisimena, o jo pasakojimai apie darbą inspekcijoje pasirodė „nerangiai išgalvoti ir nepatikimi“.

JTO neturi jokių įrašų, kurie patvirtintų, kad šiai organizacijai būtų dirbęs Igoris Nikulinas.

Per feisbuką susirašinėdamas su agentūra AP pats I.Nikulinas tikino, kad jo teiginiai apie darbo patirtį yra tikslūs, bet nurodė, kad kai kurie JTO darbuotojų įrašai galėjo būti sunaikinti invazijos į Iraką metu.

Nurodžius, kad ir R.Butleris neprismena tokio kolegos, I.Nikulinas atsakė: „Tai yra jo nuomonė“.

Gregas Rubini

Kas jis? Gregas Rubini – interneto konspirologas, tvirtinantis, kad palaiko aukšto lygio ryšius su žvalgybos pareigūnais. Tviteryje jo buvimo vietos nurodymo grafoje įrašyta „Slapta“. Buvo įrašyta, kol jo paskyra nebuvo užblokuota. Jo įrašai tame socialiniame tinkle buvo tūkstančius kartų atkartoti „QAnon“ sąmokslo teorijų sistemos atstovų. Ši sąmokslo teorijų sistema, suplakdama iš esmės visus ligšiolinius pramanus apie „sistemos kovą prieš paprastą žmogų“, sugebėjo rasti būdą pateikti buvusį JAV prezidentą kaip mesiją, kuris turėjo išgelbėti pasaulį nuo visų jo nuodėmių ir blogybių, tarp kurių didžiausia – satanistinis JAV demokratų pedofilų ir kanibalų klanas.

Teiginiai apie COVID-19: G.Rubini tviteryje skelbė, kad dr. Anthony Fauci sukūrė koronavirusą ir kad virusas buvo panaudotas kaip biologinis ginklas pasaulio populiacijai sumažinti bei pakenkti D.Trumpui.

Įrodymai? Panašu, kad G.Rubini neturi tokių ryšių su žvalgybos aparatu, kokių tikina turįs.

Praėjusiais metais leidinys „Buzzfeed“ bandė susisiekti su G.Rubini ir jiems pavyko nustatyti, jog tokiu pseudonimu prisistato 61 metų italas, dirbęs rinkodaros ir muzikos platinimo srityje. Ankstesnėje jo tviterio paskyros versijoje buvo nurodyta, kad jis yra klasikinio roko ir Stanley Kubricko filmų gerbėjas.

Bandymai susisiekti su G.Rubini per nurodytus jo verslo kontaktinius duomenis buvo nesėkmingi.

G.Rubini priešiškai reaguodavo į bandymus patikrinti jo teiginius. Kai socialinio tinklo naudotojas uždavė klausimą „Kur tavo įrodymai ir kokie jie“, G.Rubini trumpai atsakė: „O kodėl aš turėčiau tau juos pateikti?“

Už daugkartinius tviterio naudojimo taisyklių pažeidimus G.Rubini paskyra buvo užblokuota 2020 m. lapkritį.

Kevinas Barrettas

Kas jis? Buvęs islamo dėstytojas Viskonsino-Medisono universitete (JAV) savo darbo vietą buvo priverstas palikti po to, kai buvo sukritikuoti jo teiginiai, kad 2001 m. rugsėjo 11 d. teroristinius išpuolius suorganizavo žmonės, susiję su JAV ir Izraelio vyriaisybėmis.

K.Barrettas vadina save „profesionaliu sąmokslo teoretiku, nes geresnio apibūdinimo nėra“ ir tvirtino, kad vyriausybinių suokalbių rezultatas buvo 2004 m. sprogdinimai Madride, 2005 m. sprogdinimai Londone, 2013 m. sprigdinimas Bostono maratone ir 2016 m. šaudynės Orlando naktiniame klube.

Teiginiai apie COVID-19: K.Barrettas sakė, kad jis yra „80 procentų užtikrintas, jog koronavirusas buvo sukurtas JAV vyriausybės nurodymu, kaip ginklas Kinijai pulti“.

Antrasis taikinys, anot jo, turėjo būti iranas. Rašydamas Irano leidiniui „PressTV“ jis nurodė, kad COVID-19 pirmieji protrūkiai Irane galėjo būti tyčinis amerikiečių ir/arba jų partnerių izraeliečių puolimas.

K.Barrettas savo pažiūras plačiau išdėste interviu agentūrai AP.

„Man atrodė ganėtinai akivaizdu, kad pirmoji hipotezė, kurią reikėjo įvertinti nutikus kažkam tokio neeilinio, kaip COVID pandemija – tai JAV išpuolis biologiniu ginklu“, – sakė jis.

Įrodymai? K.Barrettas citavo ataskaitas, kad JAV savo sąjungininkus 2019 m. lapkritį įspėjo apie pavojingą Kinijoje plisti pradedantį virusą. K.Barrettas sakė, kad tai nutiko gerokai anksčiau nei Kinijos valdžia žinojo apie protrūkio rimtumą.

Oficialūs šaltiniai neigia, kad toks įspėjimas buvo platinamas. Jeigu JAV būtų žinoję apie virusą taip anksti, tai veikiausiai tik iš žvalgybinių šaltinių Kinijoje, kuri apie virusą galėjo žinoti jau 2019 m. lapkritį, tvirtino buvęs JAV Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Lucas Montagnier

Kas jis? L.Montagnier yra visame pasaulyje išgarsėjęs virusologas, 2008 m. apdovanotas Nobelio premija už ŽIV viruso atradimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lucas Montagnier
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lucas Montagnier

Teiginiai apie COVID-19. Balandžio mėnesį Prancūzijos naujienų kanalo „Cnews“ parodytame interviu L.Montagnier aiškino, jog koronavirusas atsirado ne natūraliu keliu ir kad juo buvo manipuliuojama. L.Montagnier sakė, kad kuriant vakciną nuo AIDS kažkas paėmė genetinę medžiagą ir įkėlė ją į koronavirusą. L.Montagnier citavo atšauktą praėjusių metų sausį paviešintą mokslinį straipsnį, kurio autoriai buvo Indijos mokslininkai, teigę, kad koronaviruso genetinėje sekoje aptiko ŽIV genų. Agentūros AP bandymai susisiekti su L.Montagnier nebuvo sėkmingi.

Įrodymai: Ekspertai, kurie įvertino viruso genomo sekas, tvirtina, kad jame ŽIV-1 genų nėra. Minėto sausį paviešinto straipsnio autoriai savo medžiagą įkėlė į gyvybės mokslų straipsnių saugyklą „BiorXiv“, kur ji buvo nerecenzuota ir neatspausdintame tradiciniuose mokslo žurnaluose. Mokslo darbe buvo rašoma, kad mokslininkai aptiko „stebėtiną unikalių intarpų panašumą“ tarp SARS-CoV-2 ir ŽIV. Socialinių tinklų naudotojai pagriebė ir išplatino šį mokslinį darbą kaip įrodymą, jog naujasis koronavirusas buvo sukurtas. Netrukus po paviešinimo mokslo bendruomenė ne kartą ir griežtai paneigė tyrimo išvadas socialiniuose tinkluose. Vėliau autoriai jį atšaukė ir iš „BiorXiv“ saugyklos.

Irano lyderis Ali Khamenei ir Hosseinas Salami

Kas jie? A.Khamenei yra antras ir dabartinis Irano islamo respublikos aukščiausiasis lyderis. Jo žodis būna paskutinis sprendžiant visus valstybinės svarbos klausimus, įskaitant ekonominius, karinius ir medicinos reikalus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano aukščiausiasis lyderis, ajatola Ali Khamenei
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irano aukščiausiasis lyderis, ajatola Ali Khamenei

Nuo pat išrinkimo į postą 1981 metas. A.Khamenei laikėsi skeptiško požiūrio JAV atžvilgiu ir vertino šią šalį kaip pagrindinį Irano priešą. Įtampa tarp šių dviejų valstybių aukščiausią tašką pasiekė 2018 m., kai Donaldo Trumpo nurodymu JAV pasitraukė iš branduolinio susitarimo su Iranu sutarties ir grąžino šiai Azijos valstybei itin nepalankių sankcijų taikymą. Tuomet A.Khamenei pasakė: „Nuo pat pirmos dienos sakiau: nepasitikėkite Amerika“.

Hosseinas Salami 2019 m. balandį buvo paskirtas vadovauti Irano revoliucinei gvardijai. Jis vadovauja šios šalies sukarintoms pajėgoms, kurios vykdo Irano balistinių raketų programą ir reaguoja į išorines bei vidines grėsmes Iranui.

Teiginiai apie COVID-19: H.Salami 2020 m. kovo 5 d. pareiškė, kad Iranas dalyvauja kovoje prieš virusą, kuris gali būti Amerikos biologinės atakos produktas. Dėl to H.Salami paskelbė įsakymą Sausumos pajėgų Biologinės gynybos manevrui patikrinti valstybės gebėjimą atremti biologinę ataką. Nuo kovo 16 dienos Irano sausumos pajėgos, glaudžiai bendradarbiaudamos su Irano sveikatos apsaugos ministerija, pradėjo vykdyti biologinės gynybos pratybas visos valstybės mastu.

A.Khamenei buvo vienas iš pirmųjų ir galingiausių pasaulio lyderių, viešai kėlusių idėją, kad koronavirusas gali būti biologinis JAV sukurtas ginklas. Kasmetinio kreipimosi į tautą metu kovo 22 dieną, persų Naujųjų metų proga jis milijonams iraniečių uždavė klausimą – kodėl JAV siūlo pagalbą Iranui, jeigu patys turi sunkumų su virusu. Taip pat jis apkaltino JAV, kad virusas yra jų darbas.

A.Khamenei atsisakė amerikiečių siūlomos pagalbos teigdamas, kad „galbūt JAV medicina yra būdas virusą paskleisti dar plačiau“. Praėjusį mėnesį jis atsisakė priimti britų ar amerikiečių gaminomas vakcinas ir paskelbė jas „uždraustomis“. Irano misija Jungtinių Tautų organizacijoje Niujorke nereagavo į AP prašymus pakomentuoti situaciją.

Įrodymai: jokių įrodymų, kad vakcina būtų sukurta JAV ir panaudota kaip ginklas prieš Iraną, nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius