-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kas Žemėje nužudo daugiausiai žmonių: krokodilai, begemotai ar uodai?

Mikroorganizmus ir jų pandemijas palikime ramybėje. Šįkart žudikų ratą susiaurinkime iki gyvūnijos pasaulio. Kas gi jie, kurie nudaigoja daugiausiai planetoje šeimininkaujančių dvikojų? Rykliai? Krokodilai? Gyvatės? Kas yra pavojingiausias gyvūnas Žemėje? Tų gyvūnų apstu ir čia, Lietuvoje.
Krokodilas
Krokodilas / Fotolia nuotr.

Vadinasi, tai – ne rykliai. Nors istorijos apie ryklių užpultus ir sužalotus žmones – kraupios, ryklių sąskaitoje nužudytų žmonių skaičius juokingas: šie jūrų plėšrūnai per metus gyvastį atima maždaug 10 žmonių. Kaip ir vilkai. Visi pasaulio liūtai per metus žmonių sumedžioja dešimteriopai daugiau – vidutiniškai po 100. Beje, po 100 žmonių kasmet žūsta akistatoje su... drambliais.

Kaspinuočiai pasiglemžia po 2 tūkst. žmonių gyvybių, kiek mažesnės askaridės – po 2,5 tūkst. Taigi, dvigubai daugiau nei krokodilai.

Toliau žudikų piramidėje seka kiti sausumos sunkiasvoriai – begemotai. Begemotų nasruose ar po jų masyviomis kojomis kasmet žūsta net po 500 žmonių. Daugiau nei Lietuvos keliuose.

Dvigubai daugiau už begemotus žmonių nužudo vieni iš numanomų pretendentų į šio liūdno titulo savininkus – krokodilai (po 1 tūkst. žmonių gyvybių). Tačiau tai – tik adata šieno kupetoje, palyginus su šio reitingo lyderiais. Netrukus pasieksime ir juos. Tačiau prieš tai verta paminėti ir porą žudikų rūšių, kurių teoriškai gali būti ir kiekvieno skaitančio šią naujieną kūne. Tai – žmogaus žarnyne įsikuriančios kirmėlės. Kaspinuočiai pasiglemžia po 2 tūkst. žmonių gyvybių, kiek mažesnės askaridės – po 2,5 tūkst. Taigi, dvigubai daugiau nei krokodilai.

Metas pereiti prie sunkesnės artilerijos – dalinių, kurie žmones žudo dešimtimis tūkstančių. Šio kalibro žudikų sąrašo apačioje – po 10 tūkst. žmonių gyvybių per metus nutraukiančios trys rūšys: gėlavandenės sraigės, plėšrablakės ir musės cėcė.

Net po 25 tūkst. žmonių kasmet žūva nuo šunų įkandimų... (dažniausiai mirštama dėl pasiutligės). Po 50 tūkst. žmonių per metus į aną pasaulį pasiunčia ir bronzą žudikų hierarchijoje pelno gyvatės.

Antras daugiausiai Žemėje žmonių išžudantis padaras yra... pats žmogus. Jo rezultatui nė iš tolo negali prilygti net ir gyvatės. Homo sapiens kasmet nužudo vidutiniškai po 475 tūkst. gentainių. Tačiau tai – tik antroji vieta.

Kas gi tie nuožmiausi žmonių naikintojai Žemėje, kurių apstu ir Lietuvoje? Uodai. Jie savo sąskaitą kasmet papildo 725 tūkst. gyvybių. Arba 163 780 gyvybių daugiau nei visų kitų žmones žudančių gyvūnų rūšių kartu sudėjus.

Kodėl uodai tokie pavojingi? Žinoma, dėl jų pernešamų mirtinų užkratų. Nuožmiausias iš jų yra maliarija, nuo kurios kasmet žūva po 600 tūkst. žmonių. Maliarija tyko maždaug pusės žmonijos populiacijos, o jos gydymas ir prevencija kainuoja milijardus dolerių. Kitos mirtimi pasibaigti galinčios uodų platinamos ligos yra Dengė karštinė, geltonoji karštinė, encefalitas.

Žemėje egzistuoja daugiau kaip 2,5 tūkst. uodų rūšių. Jų yra visuose žemynuose ir regionuose, išskyrus Antarktidą. Per patį veisimosi įkarštį uodų pasaulyje būna daugiau nei bet kurios kitos rūšies gyvūnų, išskyrus termitus ir skruzdes. Pavyzdžiui, Panamos kanalo kasimo metu uodai išžudė dešimtis tūkstančių darbininkų.

Atsižvelgiant į tokią kraupią statistiką, uodams derėtų skirti daugiau dėmesio. Štai vos po 10 gyvybių kasmet atimantiems rykliams kasmet JAV būna dedikuojama savaitė TV eterio. Uodai nužudo 50 tūkst. kartų daugiau žmonių, tačiau jokiame TV kanale Uodams skirtos savaitės dar nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius