-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinai sukūrė lengviausią pasaulyje kietą medžiagą

Kad pademonstruotų, kokia lengva yra lengviausia pasaulyje kieta medžiaga, Džendziango universiteto (Kinija) mokslininkai paviešino fotografijas, kuriose medžiagos gabalus išlaiko trapūs gėlių žiedų kuokeliai.
Džendziango universiteto (Kinija) mokslininkai paviešino fotografijas, kuriose lengviausią pasaulyje medžiagą išlaiko trapūs gėlių žiedų kuokeliai.
Džendziango universiteto (Kinija) mokslininkai paviešino fotografijas, kuriose lengviausią pasaulyje medžiagą išlaiko trapūs gėlių žiedų kuokeliai. / Zju.edu.cn nuotr.
Temos: 2 Kinai Kinija

Kol kas ši iš anglies atomų gaminama ir itin geru sugeriamumu pasižyminti medžiaga tebėra ankstyvojoje kūrimo stadijoje, tačiau, kaip leidiniui „China Daily“ pasakojo tyrėjams vadovavęs Gao Chao, ateityje ji gali būti naudojama kaip teršalus sugerianti „kempinė“ naftos ir jos produktų išsiliejimo vietose.

Dabar naudojamos medžiagos sugeba sugerti naftos kiekį, kuris yra 10 kartų didesnis už sugeriančios „kempinės“ kiekį. O kinų išradimas turėtų sugebėti sugerti net 900 kartų daugiau už pačią „kempinę“ sveriantį naftos kiekį. Anot G. Chao, sugėrimas vyksta sparčiai: kiekvienas gramas medžiagos per sekundę sugeria po 69 gramus naftos.

Medžiagą sudaro vieno atomo storio anglies pluošto lakštai, tad G. Chao su kolegomis medžiagą vadina dar ir anglies aerogeliu. Tyrėjai neslepia radę paprastą būdą anglies aerogeliui suteikti įvairias formas ir dydžius – nuo butelio kaiščio iki teniso kamuoliuko dydžio.

Medžiagos tankis – 0,16 miligramų kubiniame centimetre. Tai yra tik šeštadalis oro tankio, todėl dabar tai yra lengviausia pasaulyje kieta medžiaga. Ankstesnės šio vardo savininkės tankis siekė 0,9 miligramo kubiniame centimetre. Abi šios medžiagos yra lengvesnės už garsiuosius polimerinius NASA aerogelius, sukurtus kometų dulkėms rinkti.

Kita vertus, kuri iš šių medžiagų yra lengviausia pasaulyje ne taip jau ir svarbu. Kiekviena jų pasižymi visai kitokia sudėtimi, struktūra ir savybėmis. Be kita ko, kaip galima įsitikinti fotografijose, visos jos atrodo nepaklūstančios traukos dėsniui.

G. Chao ir jo kolegų straipsnis, kuriame pristatoma naujoji medžiaga, publikuotas žurnalo „Advanced Materials“ vasario mėnesio numeryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius