Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimato pokyčiai grasina paskandinti Aliaskos kaimą

Tolimojo Aliaskos kaimo Kivalinos gyventojai sako, kad jie gali būti priversti persikelti iš savo namų dėl klimato pokyčių padarinių.
Kivalinos kaimelis Aliaskoje
Kivalinos kaimelis Aliaskoje / Vikipedijos nuotr.

Plonėjantis ledo sluoksnis nulėmė, kad vietiniams gyventojams neįmanoma medžioti grenlandinių banginių, o JAV vyriausybė įspėjo, kad vis mažėjant jūros ledui, kuris dabar apsaugo salą, ją gali nuplauti galingos bangos, rašo independent.co.uk.

Kai kurie spėja, kad sala gali po vandeniu atsidurti jau po dešimties metų.

„Globalinis atšilimas mums sukėlė labai daug problemų, – „Washington Post“ sakė vyresnio amžiaus Kivalinos gyventojas. – Ledas nebešąla taip, kaip anksčiau. Jis turėjo būti 8 – 10 pėdų storio (2,5 – 3 m).“

Ši problema kamuoja ne tik 400 Kivalinos gyventojų, bet kelia iššūkių ir visoms panašioms Aliaskos bendruomenėms. Laikui bėgant vis daugiau pakrantės gyvenviečių gali susidurti su šia grėsme.

Gyvenvietės perkėlimo kaina gali siekti 100 mln. dolerių. Per pastarąjį dvidešimtmetį Aliaska tapo ta vieta, kur klimato pokyčiai yra matomi akivaizdžiausiai. Tarp požymių – suplonėjęs jūros ledas, amžinojo įšalo tirpimas ir vabalų parazitų, kurių čia ėmė daugėti dėl kylančios temperatūros, naikinami miškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius